Nyretapper, grillede

Butcher´s steak, boeuf onglet, nyretapper – en god udskæring har ofte mange navne. Jeg har flere gange læst og hørt om nyretapper, men har først for nylig afprøvet det selv. Rigtig mange tror, at nyretapper har noget med nyrer at gøre – hvilket for så vidt er helt korrekt. Nyretapper er dog IKKE indmad, men derimod 2 muskler, der holdes sammen af en kraftig sene, hvor nyrerne er hæftet på.

Nyretapper kaldes ofte for butcher´s steak, da slagteren før i tiden (måske gør han det også idag) gemte udskæringen til sig selv, fordi det er det møreste og mest velsmagende stykke kød, der findes. Hvis det altså tilberedes korrekt, hvilket bl.a.  inkluderer, at kødet frigøres fra senen.

Jeg kan kun sige, at det er det bedste kød, som jeg nogensinde har smagt. Det har mørheden som en mørbrad og smagen som en højreb. Franskmændene kalder udskæringen for boeuf onglet.Grillede nyretapperDu kan købe nyretapper hos slagteren, men måske er det nødvendigt at bestille dem på forhånd. Jeg har ikke set dem i supermarkeder her i Odense. Mine nyretapper er fra Grambogaard og jeg bestiller og køber dem på Gastroteket i Nørregade i Odense. Og forresten – så koster de bare 150 – 175 kr/ kg.

Jeg har lavet nyretapper 3 gange og har indtil nu kun prøvet at grille dem. De kan sagtens tilberedes på en varm pande i smør i stedet for på grill – men jeg er ikke vild med en masse stegeos i køkkenet, når vi skal have gæster. Så jeg snupper grillen udenfor, mens gæsterne snapper et glas rødvin indenfor.

 

Jeg vil mene, at det er et must med et stegetermometer, hvis du vil være sikker på, at kødet bliver stegt tilpas. Det skal være rosa eller rødt – endelig ikke gennemstegt (så bliver det nemlig sejt og kedeligt). Her i huset foretrækker vi rosa kød, hvilket svarer til en stegetemperatur på  ca 55 °.

Pga den fantastiske kødsmag kan jeg ikke nænne at krydre kødet med andet end salt og peber. Du kan sagtens tilføje hvidløg eller andre krydderier, hvis du har lyst.

Forslag til tilbehør (kartofler og brød er ikke LCHF): Jamie Oliver kartofler, bearnaisesauce, broccolisalat, grydebrød med ramsløgsmør.Grillede nyretapper

Grillede nyretapper

Ingredienser

 • ca 1200 g nyretapper
 • groft salt, friskkværnet peber
 • olivenolie
 • stegetermometer

Fremgangsmåde

 1. Trim kødet for fedt på overfladen (du behøver ikke at fjerne alt fedt, bare de største stykker)
 2. Fjern den store sene i midten. Dette er meget vigtigt, hvis du vil have et mørt stykke kød. 
 3. Gnid lidt salt ind i kødet og kværn peber over. Jeg forsalter oftest kødet og lader det hvile i 12 – 18 timer i køleskabet. Det er ikke nødvendigt, hvis du ikke har tiden til det.
 4. Tag kødet ud af køleskabet ca 1/2 time, inden det skal grilles.
 5. Hæld lidt olivenolie over, så det ikke hænger fast i grillen.
 6. Tænd for din grill. Den skal være MAX varm, når du lægger kødet på.
 7. Kødet steges ved direkte og høj  varme i ca 5 minutter på hver side.
 8. Tjek jævnligt med dit stegetermometer. Når temperaturen er 53 (rødt) – 55 (rosa) °, lægges kødet over på et fad og dækkes med stanniol. Hvis kødet gennemsteges, bliver det sejt og kedeligt.
 9. Lad kødet hvile under stanniol i 10 minutter, inden du skærer det ud.
 10. Skær kødet i 1 cm tykke skiver på tværs af kødfibrene (hvilket er lidt skråt på den lange led på nyretapper) og servér straks. 

Kilder: Madsvin.dk, Rigeligtsmør.dk

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s