Jamie Olivers sprødstegte kartofler

Alle kartoffelspisere vil højst sandsynligt begejstres over Jamie Olivers “roasties”.  Nogen kalder dem for “Jamie Olivers kvaste kartofler”, andre for “ovnkartofler a la Jamie Oliver”. Jamie Oliver selv kalder dem for “roasties” eller “perfect roast potatoes”.

Tricket for at få de gode kartofler er, at overfladen gøres ru og stor. Det sker ved, at du først ryster de kogte kartofler mod kanten fra gryden eller en sigte. Dernæst bager du dem 1. gang, hvorefter du trykker dem flade for at få en større overflade. Så bager du dem igen – og vupti har du en kartoffel, som er helt sprød udenpå og inden i sig har den blødeste kartoffelmos.

Nina har lavet kartofler flere gange og har talt meget rosende om dem. Jeg laver ikke så tit kartofler, men forleden skulle vi have gode venner på besøg til langtidsstegt lammekølle. Og ingen lammekølle uden gode kartofler.Jamie Oliver kartofler
Kartoflerne er en smule omstændelige at lave – men det er det hele værd. For de er rigtig gode. De har en perfekt sprød skorpe og er dejligt bløde indeni. Smagen bestemmer du selv, da de kan krydres helt, som du har lyst.

Jamie Oliver anbefaler, at man først tilsætter krydderierne inden den sidste tur i ovnen, da de ellers bliver lidt kedelige og ikke giver mere smag af den grund. Han tilsætter også en smule eddike til krydderolien, hvilket du ikke kan smage. Eddiken fremhæver bare de andre smage – så prøv det.

Se Jamie Olivers video om de sprødstegte kartofler lige her.

Jamie Olivers sprødstegte kartofler

Ingredienser

 • 1,5 kg kartofler af ens størrelse (mellem til store)
 • 2 tsk salt til kogevand
 • ca 3 spsk olivenolie
 • ca 25 g smør (kan erstattes med olivenolie eller andefedt)
 • evt olivenolie- eller Lurpakspray
 • ca 1 tsk salt, friskkværnet peber
 • Nogle kviste timian eller rosmarin, 6-8 fed hvidløg (eller andre krydderier)
 • ca 2 spsk æblecidereddike og 2 spsk olivenolie

Fremgangsmåde

Pkt 1 – 11 med kan evt laves dagen i forvejen – eller om formiddagen, så du bare skal give kartoflerne den sidste halve time i ovnen lige inden, gæsterne kommer.

 1. Opvarm ovnen til 180 °  varmluft
 2. Skræl kartoflerne. Hvis de er meget store, så skær dem i halve på tværs af kartoflen
 3. Skyl de skrællede kartofler for at slippe af med noget af stivelsen
 4. Kom dem i en gryde og dæk dem med koldt vand tilsat salt
 5. Koges under låg  i 10 minutter
 6. Hæld vandet fra og stil gryden uden låg tilbage på komfuret (uden varme), så al vandet kan dampe væk (der må ikke være noget tilbage).
 7. Ryst kartoflerne let mod grydens kant, så de bliver lidt ru (det giver ekstra sprødhed)
 8. Kom olivenolie og smør i en bradepande (der skal være god plads imellem dem) og fordel kartoflerne –  med skærefladen nedad, hvis du har skåret dem over.
 9. Pensl eller spray alle kartofler med olivenolie og drys salt og peber over kartoflerne
 10. Bages midt i ovnen i 30 minutter, indtil de er let gyldne
 11. Tag bradepanden ud og mas kartoflerne let med en flad genstand (f.eks. en paletkniv eller en kartoffelpresser – jeg har en fra IKEA, som ikke er særlig dyr). Det giver større overflade og dermed mere sprødhed.
 12. Tag timian/rosmarin af kvistene og vend dem sammen med let kvaste hvidløgsfed med skræl  i eddike og olivenolie (eddiken vil koge væk, men samtidig gøre noget rigtig godt for kartoflerne).
 13. Fordel krydderierne og olie/ eddikeblandingen over kartoflerne. Det gøres lettest med en ske, hvor du hælder lidt krydderolie over hver kartoffel.
 14. Giv kartoflerne endnu  ca 30 minutter i ovnen ved samme temperatur
 15. Kom dem i et pænt fad og servér

4 thoughts on “Jamie Olivers sprødstegte kartofler

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s