Danmarks bedste romkugler

En fynsk bager fra Nørre Åby,  Carsten Matthiesen, løb i foråret med titlen som Danmarks bedste romkuglebager. Siden da har folk valfartet til den lille vestfynske by. Selvom jeg stammer fra Vestfyn har jeg ikke været i Nørre Åby for at smage på herlighederne.

Jeg fik en af de berømte kugler til en kop kaffe på en café her i Odense – og den var god. Om det er Danmarks bedste, tør jeg ikke sige. Romkuglen har en dejlig intens chokoladesmag og så er den ikke så sød, som romkugler normalt er.Danmarks bedste romkuglerBagermesteren har været så gavmild at lægge opskriften på nettet, så det var relativt nemt at afprøve den. Bageren fra Nørre Åby bruger 2/3 wienerbrød og 1/3 mazarintærte. Jeg brugte 2 stk roulader, hvilket fungerede ganske fint. Jeg tænker, at man bare skal finde 900 g kage – og så skal det nok blive godt. Hvis man bruger mazarintærte, skal der ikke så meget romessens i dejen – og omvendt, hvis man ikke gør.

De oprindelige romkugler er overtrukket med chokolade. Jeg synes, at det bliver lovlig meget chokolade, så jeg har bare trillet mine i fintrevet kokos. Det er også meget nemmere.

Romkuglerne er meget high carb, så hvis du spiser low carb, kan du finde opskriften på vores low carb romkugler lige her.

Danmarks bedste romkugler

Ingredienser

 • 900 g kage – f.eks. roulader med hhv chokolade og hindbærfyld, mazarintærte, wienerbrød (jeg bruger oftest billige roulader af forskellig slags). Bageren bruger 2/3 wienerbrød og 1/3 mazarintærte.
 • 75 g kakaopulver

Ganache

 • 125 g mørk chokolade
 • 1,25 dl fløde

Desuden

 • 1/2 dl Malibu
 • 100 g Nutella
 • 3 – 4 tsk romessens

Overtræk

 • kokos eller krymmel

Fremgangsmåde

 1. Rør kagerne sammen med kakao i en røremaskine eller foodprocessor (det brugte jeg)
 2. Sæt det på køl i nogle timer, indtil massen er fast.
 3. Overhæld chokoladen med kogende piskefløde, rør igennem, så chokoladen er helt opløst og sæt ganachen på køl i nogle timer
 4. Tilsæt ganache, Malibu/ rom, Nutella, romessens til kagemassen og rør sammen på røremaskine eller foodprocessor.
 5. Smag til med romessens
 6. Tril til kugler i ønsket størrelse (mine er på ca 20 g/ stk) og tril dem i fintrevet kokos eller krymmel. Jeg giver mit kokosmel en gang i minihakkeren for at få det mere fint.
 7. Opbevares køligt – og tåler frysning

Inspiration til opskrift https://www.tv2fyn.dk/artikel/fynsk-bager-laver-danmarks-bedste-romkugle-her-er-opskriften

4 thoughts on “Danmarks bedste romkugler

 1. Pia Dahl siger:

  Hvad medgabachen skal den omrøres inden den sættes på køl og skal den piskes igennem inden den tilsættes romkuglemassen ?

  Like

  • Kathe siger:

   Ja, chokoladen skal røres ud i den kogende fløde, inden den sættes på køl. Jeg piskede den ikke igennem, inden jeg tilsatte den til kagemassen, men jeg brugte også en foodprocessor.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s