Bearnaisesauce, der ikke skiller

Hvis du har smagt en ægte bearnaisesauce, går du aldrig tilbage til hverken Jensens eller pulverudgaven. Her får du opskriften på en bearnaisesauce, der ikke skiller, medmindre du varmer den for kraftigt. Bearnaisesauce skiller nemlig, hvis temperaturen kommer over 63 °. Du skal bare bruge en stavblender og gerne en hjælper.

IMG_6267.JPG

Jeg bruger færdiglavet bearnaiseessens for at gøre det nemt, men du kan sagtens koge din egen essens på hvidvinseddike, skalotteløg og estragon. Det har jeg prøvet, men kan helt ærligt ikke smage forskel. Jeg fortynder altid min bearnaise med lidt vand, da jeg ikke er vild med den meget tykke sauce, man ellers får. Hvis du er til en god, fed bearnaise, skal du bare droppe vandet.

img_4691

Om saucen kan laves uden en stavblender, ved jeg ikke. I så fald skal der piskes meget kraftigt. Jeg kører den på min gode gamle Bamix – og har sauce i løbet af få minutter.

Læs mere om, hvilke køkkenmaskiner vi bruger i vores køkken – og hvor de evt kan købes (indeholder reklame i form af affiliatelinks).

img_4714

Ingredienser:

 • 6 æggeblommer
 • 2  sp bearnaiseessens – eller hvidvinseddike (afhængig af, hvor syrlig du ønsker din sauce)
 • 1 ts groft salt
 • 500 g smør
 • 1 stort bundt estragon (eller 3-4 ts tørret)
 • ca 1 dl vand til fortynding (kan udelades)

Fremgangsmåde:

 1. Kom smørret i en gryde og lad det smelte for jævn varme. Det skal koge, men må ikke blive brunt.
 2. Imens smørret koger, hældes æggeblommerne i et højt smalt glas, og stavblendes (gerne med emulsionsskiven) sammen med essens (eller eddike) og salt.
 3. Tilsæt det let afkølede smør lidt ad gangen, imens der stavblendes konstant (her er det godt at være 2 personer – en, der blender og en, der hælder smørret i)
 4. Fortynd med vand, indtil du har en konsistens, som er passende.
 5. Hak estragonen fint og bland i saucen – eller smag til med den tørrede estragon.
 6. Du kan hælde saucen tilbage i en skål og varme den op over vandbad (en gryde med varmt vand). Men obs at den ikke kommer over 63 °, for så skiller den. Jeg bruger altid et termometer, så jeg kan holde øje.
 7. Hvis uheldet er ude og saucen skiller, kan du redde den ved at tilsætte en isterning og give den en tur med blenderen.

Den originale opskrift med video findes på politiken.dk

7 thoughts on “Bearnaisesauce, der ikke skiller

 1. stellabm siger:

  Lavede den i går – hold op hvor var det let og hurtigt -og den blev jo så lækker. Jeg havde bare lavet af ½ pakke smør, og jeg må også indrømme at vi (to voksne) ryddede fadet af den sauce 🙂 Hvorfor bruge et piskeris og vandbad? 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Stella
   Nemlig – den er utrolig nem. Man skal bare huske, at den IKKE tåler opvarmning. Det gjorde jeg en dag, hvor jeg havde glemt alt om det – og den skilte virkelig. Heldigvis kunne den bruges som kryddersmør, da det igen var blevet kold. Så der blev ikke noget madspild her.
   Bedste hilsner Kathe

   Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Jeg bruger bladet med huller i, som er rigtig godt, når bu skal have blandet flydende væsker (og lave mayonnaise). Det runde skæve blad bruger jeg kun, når jeg skal piske skummetmælk eller fløde.
   Mvh Kathe

   Like

 2. Maria siger:

  Super lækker sauce ! Jeg har lavet den i aften, og det var både nemt og smagen… arhmen den er bare helt rigtig !
  Jeg deler link til opskriften på min blog, for den MÅ jeg altså dele med andre.

  KH Maria

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Maria
   Tak for din dejlige kommentar. Jeg er glad for, at du kan lide saucen (men det kan vi sandelig også).
   Du er naturligvis meget velkommen til at dele den med dine egne læsere 🙂
   Mange hilsner Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s