Verdens Bedste Brød

Dette er et nemt brød, men det kræver at du er ude i god tid. Du skal gå i gang med dit brød  minimum 17 og helst 23 timer, inden det skal serveres 🙂

Ingen blog med respekt for sig selv undlader at bringe opskriften på verdens bedste (og nemmeste) brød. Oprindeligt kendt som new yorker bageren Jim Laheys perfekte og æltefrie brød. Brødet er langtidshævet med en kraftig skorpe og en god, sprød krumme.

Jeg så opskriften for første gang i Politiken for nøjagtig 2 år siden. Dengang var det lidt vildt at lave et brød i en gryde i en ovn. Men gryden fungerer som en dampovn og det giver et virkelig lækkert brød. Idag bager alle dette brød hele tiden – måske undtagen os, da det er rigtig sjældent, at vi bager brød. Jim Laheys perfekte brød aka verdens bedste brød

Verdens Bedste Brød

Ingredienser

 • 1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
 • 3 dl vand
 • 400 g hvedemel
 • 8 g salt
 • en gryde med låg eller stegeso, der kan gå i ovnen

Fremgangsmåde

 1. Opløs gæren i vandet og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i ½ minut, indtil alt melet er vådt. Den lange hævning erstatter æltningen.
 2. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer (18 timer er bedre end 12)
 3. Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, derefter på den anden.
 4. Læg dejen op i en skål, der er smurt med olie på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen.
 5. Lad den hæve i yderligere 2 timer.
 6. I mellemtiden sætter du en gryde (gerne støbejerns- eller emalje gryde) eller stegeso med låg i en 250 ° varm (almindelig varme) ovn. Gryden skal stå i ovnen i mindst ½ time for at blive varm nok. Det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud af skålen med en dejskraber 
 7. Hvis du bruger en stegeso, skal den først stå i blød.
 8. Sæt gryden i ovnen med låg på og bag i 30 minutter.
 9. Tag låget af, sænk temperaturen til 230 ° og bag i yderligere 15 minutter.
 10. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst 2 timer.

Tips

 • Du kan erstatte 1/4 af væsken med lys pilsner samt tilsætte 1 spsk eddike for at efterligne smagen af surdej. Det er snyd, men det fungerer godt 😉
 • Den høje varme i gryden sørger normalt for, at brødet ikke brænder på. Du kan drysse lidt mel i gryden, lige før du hælder dejen i. Dejen kan også efterhæve i en skål med bagepapir, hvorefter du lægger bagepapir og dej i gryden.
 • Du kan erstatte 1/4 af hvedemelet med en grovere melsort.

10 thoughts on “Verdens Bedste Brød

 1. Tove Bjerrum siger:

  Du skriver høje temp til Lerskål ( Romertoff) , – på kassen står der højst 200 grader….
  Kan den godt tåle de høje temp.?
  Skal låget være på, ved opvarmning?
  Normal sætter man låget i blød i kold vand før brug?…
  Mvh. Tove Bjerrum

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Tja, jeg fik min uden brugsanvisning og den har klaret det fint. Du kan også bare bruge en almindelig gryde, der tåler at gå i ovnen. Låget skal være på under opvarmning og det hele skal have stået i blød først.
   Mvh Kathe

   Like

  • Kathe siger:

   Det lyder rigtig godt. Det er lidt interessant, hvor meget hvedemel man kan fjerne, uden at det “ødelægger” strukturen i brødet.

   Like

 2. Madling siger:

  Du har helt ret. Det er et fantastisk brød og en opskrift alle bloggere må have i sin samling 🙂
  Det ser rigtig godt ud med alle de lækre oste.

  Like

 3. Sheila siger:

  Med fare for at lyde som én der forvirret lige er kravlet ud under en sten, må jeg indrømme at jeg aldrig har hørt om Jim Lahey. -Eller hans brød, for den sags skyld. Men hvor ser det bare fuldstændig fantastisk ud, og det skal bages med omhu og kærlighed, kan jeg se i opskriften. Lækkert! 🙂

  PS – Hvor har du de dér lækre skåle på ostefadet fra? De er da for skønne..

  Like

  • Kathe siger:

   Det er da kun herligt, hvis dette fantastiske brød er nyt for nogen. Det må du prøve ved en særlig lejlighed, når der skal spises brød. Jeg har mange gange bagt det i en almindelig halvstor gryde med buet låg. Det fungerer også rigtig fint. De små skåle er fra Bloomingville. Jeg købte dem til havnekulturfestivalen i år – endda til ½ pris.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s