Mørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauce

Sidste uges søndagsmiddag er nærmest en klassiker fra min barn- og ungdom – dengang i 70-80´erne, I ved. Mørbrad i fad med kogeposeris blev serveret i rigtig mange hjem som gæstemad. For at spare på kalorierne har jeg valgt dels at stege mørbraden hel og dels at bruge jordskokker i stedet for bacon. Jordskokker er rigtig gode i retter, hvor du ønsker en røget smag.  Risene er for længst dømt ude og kan erstattes af f.eks. blomkålsris. Idag fik vi dog broccoli samt en lækker rødbedepastasalat med tahindressing til.

Mørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauceMørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauceMørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauce

Ingredienser til 4 personer:

  • 1 hel svinemørbrad
  • 1 løg
  • 250 g jordskokker
  • 200 g champignon
  • olivenolie/ smør til stegning
  • 2,5 dl creme fine 7 %
  • 1 sp dijonsennep
  • 2 sp sherry (kan udelades, men det går godt sammen med sennep og svampe)
  • salt, friskkværnet peber

Mørbraden pudses for sener og overskydende fedt, hvorefter den brunes på alle sider. Lægges i en Römertopf eller andet ildfast fad med låg. Løg i små både svitses ligeledes, indtil de er blevet lysebrune. Lægges ovenpå mørbraden. Herefter svitses jordskokker i kvarte samt champignon, indtil begge dele har taget farve. Creme fine hældes på panden sammen med sennep og sherry. Panden koges af og saucen smages til med salt og peber – og evt ekstra sherry og sennep. Det hele hældes over mørbraden og fadet med låg sættes ind i en kold ovn (af hensyn til Römertopf) på 2. nederste rille. Jeg gav den ca ½ time ved 200 grader for at få det godt varmt. Herefter stod det og simrede i ca 2 timer ved 160 grader. Endnu ½ time ved 200 grader uden låg, da der var ret meget væske i retten. I virkeligheden kan man sikkert nøjes med knap 1 time ved 200 grader, hvis man undlader at lægge låg på. Jeg kan bare godt lide tanken om, at det bliver stegt langsomt – så bliver kødet ikke så tørt, tænker jeg. Men gode forslag/ erfaringer modtages gerne :-). Mørbraden tages op, skæres i skiver og lægges forsigtigt tilbage i saucen.

Mørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauce

Fremgangsmåde:

Hvis du spiser LCHF, kan du tilføje 200 g bacon i tern samt udskifte creme fine med piskefløde. Kig evt. ind tilXenia, som har skrevet begejstret om hendes yndlingssauce med bacon og champignon. Tak for det, Xenia – du har lige genoplivet en af mine gamleivretter 🙂

2 thoughts on “Mørbrad i fad med jordskokker, champignon og sennepsauce

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s