Ugens top 3 # LCHF lasagner

Jeg elsker simremad og jeg elsker mad, der kan forberedes i god tid – gerne dagen før om muligt. Med en lasagne får jeg det hele: den gode sauce, der har stået og simret i timer på komfuret. Jeg får en ret, der faktisk bliver bedre af at blive lavet dagen før, den skal spises. Så får den nemlig rigtig tid til at “sætte sig” – og al saft og kraft trækkes ind i “lasagnepladerne”. Det er en smule tidskrævende at lave en ordentlig lasagne, men det er bestemt det hele værd. Derfor laver jeg altid mine lasagner en dag, hvor jeg har god tid og overskud. Og jeg laver en ekstra til fryseren, når jeg nu er igang. Det kræver nemlig ikke så meget ekstra arbejde.

Selvom du spiser LCHF, er der rigtig mange gode bud på en lasagne, hvor de traditionelle lasagneplader er erstattet af for eksempel LCHF lasagneplader, auberginer, squash,  hvidkål eller søde kartofler. Jeg har været i bloggens arkiver og fundet mine 3 favorit LCHF lasagner. Server dem gerne i godt selskab sammen med en god, grøn salat og et lille glas rødvin.

 1. Moussaka med lam og kanelMoussaka er en gratineret ret som stammer fra mellemøsten, men som også er typisk for det balkanske køkken. I dag er den bedst kendt fra kendt fra Tyrkiet og Hellas. Moussaka kan bestå af aubergine, tomat, lam eller oksekød, hvidløg og diverse urter
 2. Gratineret squash spaghetti med oksekødDenne ret var en af de mere populære hverdagsretter i vores familie, da børnene var små. Dengang gik den under navnet “ovnbagte nudler” og er en opskrift, som vist nok stammer fra en italiensk kok i Assens. Retten fungerer også fint med squashspaghetti og det er stadig en af vores yndlings-hverdags-retter.
 3. Auberginelasagne med pecorinoDenne skønne auberginelasagne – som hedder “melanzane alla parmigiana”  (fordi den oprindeligt laves med parmesan ost) har virkelig meget smag i sig. Den er uden kød, så du kan vælge at spise den som en vegetarret eller som tilbehør til et godt stykke kød.

LCHF lasagnerMoussaka med lam og kanel img_4590

Moussaka med lam og kanel 

Ingredienser til  6 – 8 personer (afhængig af sult):

 • 4 store auberginer
 • groft salt
 • 2-3 spsk olivenolie
 • 1kg  hakket kalv- og lammekød (eller rent det ene eller det andet)
 • 4 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 800 gram friske tomater 8jeg brugte danske bøftomater)
 • 3 dl hvidvin
 • 1 oksebouillon terning
 • Frisk timian og tørret rosmarin og oregano
 • 2 ts Sukrin Gold
 • salt, friskkværnet peber, olivenolie

Bechamelsauce (evt dobbelt mængde, hvis du elsker sauce):

 • 5 dl fløde
 • 3 æggeblommer
 • 1 dl revet mozzarella
 • 1 dl revet parmesan
 • ca 1 ts fintrevet muskatnød
 • ca ½ ts kanel (ja, det lyder mærkeligt, men det smager fantastisk – men smag dig frem)
 • Salt, friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

 • Skær auberginerne i skiver på ca. ½ cm.  Drys dem med salt og lad dem trække i ca. 20 minutter. Skyl dem grundigt og dup dem tørre . Fordel aubergineskiverne på 2 bageplader og dryp dem med olivenolie og drys oregano over. Bag dem i ovnen ved ca. 200 grader varmluft i ca 30 minutter eller til de er møre og gyldne.
 • Hak løg og hvidløg, og svits det i lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt kødet, når løgene er blevet bløde (de behøver ikke at tage farve). Når kødet er brunet, tilføjes hvidvinen. Kog op og tilsæt  tomater, sukker, krydderier, salt og peber. Lad kødsaucen simre i ca 30 minutter uden låg, så noget af væden kan fordampe.
 • Mens kødsaucen simrer laves bechamelsaucen. Hæld fløde, revet ost og æggeblommer i en gryde og lad det langsomt varme op. Rør jævnligt i det, så det ikke brænder på. Smag til med salt, peber, kanel og muskatnød. Det er første gang, jeg bruger kanel, men bestemt ikke sidste. Det smager fantastisk sammen med osten. Prøv dig forsigtigt frem, da kanel smagen ikke må tage overhånd – den skal kun lige kunne anes. Der er ikke så meget bechamelsauce, da den er meget “rich” pga fløde og ost. Man bør ikke erstatte fløden med mælk, da saucen så bliver for tynd.
 • Læg nu kødsauce, auberginer og bechamelsauce lagvis i et smurt ovnfast fad. Jeg lavede 2 mellemstore fade med 2 lag i hver. Slut af med et lag bechamelsauce. Drys med de 2 slags oste og sæt fadene ca. 45 minutter i ovnen ved 180 grader varmluft. Toppen skal være gyldenbrun og det skal boble og simre fint langs kanten af fadene.Lad fadet stå små 5-10 minutter, inden du serverer. Kan med fordel laves i god tid, men så skal du tage ca 15 min af bagetiden. Den giver du så moussakaen lige inden servering.

Gratineret squash spaghetti med oksekød

Gratineret squashspaghetti med oksekød

Ingredienser til 4 personer

 • 2 – 3 store squash (eller 1-2 pk Miracle Fettucini og 2 mellem squash)
 • 500 g hakket oksekød
 • 100 g bacon
 • 2 store løg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 2 bøftomater (eller  3 almindelige)
 • 1 ts tør oksefond (eller 1 smuldret bouillonterning)
 • 1 dl fløde
 • 2 æggeblommer
 • frisk eller tørret basilikum
 • friskkværnet peber (pas på med ekstra salt)
 • 2 bøftomater (eller almindelige)
 • ca 200 g revet mozzarella og lidt revet parmesan for smagens skyld
 • lidt frisk basilikum til pynt

Fremgangsmåde:

 • Squashen skæres i lange tynde strimler på et mandolinjern eller med en spiralizer. Drysses med salt og lægges i en sigte, så vandet kan dryppe af. Ligger til afdrypning mens resten af retten tilberedes. Husk at skylle den til sidst, så retten ikke bliver for salt. Pres mest mulig væske ud af squashen (evt gennem et viskestykke). Løg og bacon i tern svitses i lidt olie.
 • Det hakkede oksekød tilsættes sammen med presset hvidløg og bouillon. Vend den velafdryppede squash i sammenpisket fløde og æggeblomme. Kom kødsaucen i bunden af et ildfast fad. Dernæst squashspaghettien, tomaterne i tynde skiver (kun et enkelt lag, ellers bliver det for vådt) og slutteligt den revne ost. Sættes i ovnen ved 200 grader  i 30 – 45 minutter. Pyntes med frisk basilikum.

20131027-img_4691

Auberginelasagne med pecorino 

Ingredienser til 4 personer:

 • 3 store auberginer
 • 3 sammenpiskede æg
 • kokos- eller rapsolie til stegning
 • groft salt
 • 1 portion af vores nemme tomatsauce
 • 200 g revet pecorino ( eller parmesan – men brug endelig en ordentlig ost, da den giver meget smag til retten)

Tomatsaucen kan med  fordel laves dagen før. Det er vigtigt med en ordentlig tomatsauce, da den præger retten en hel del (så en dårlig en af slagsen = en dårlig lasagne – hvilket vil være synd, når man nu har gjort arbejdet)

Fremgangsmåde:

 • Tomatsaucen laves i god tid. Auberginerne skæres i skiver på langs og drysses med rigeligt med groft salt. De skal trække i mindst ½ time i et fad , så væsken kan trækkes ud af dem. Herefter skylles de i koldt vand og duppes tørre. Så vendes de i de sammenpiskede æg og steges gyldne på panden. Dup overskydende fedtstof af med et stykke køkkenrulle efter stegning. Det er en proces, som nok kan synes omstændelig – men spring den endelig ikke over, da det giver de skønne, møre aubergineplader.
 • Smør et ovnfast fad og læg de stegte aubergineskiver i lagvis med tomatsauce. som man starter og slutter med. Pas på, at der ikke kommer for meget tomatsauce i, da auberginerne ikke suger så meget væske til sig, som f.eks. lasagneplader gør. Drys med den revne pecorino ost og bag i ovn ved 200 grader i ca 25 minutter, indtil overfladen er gylden. Ligesom en almindelig lasagne kan denne ret med fordel laves dagen før (eller bare i god tid) – underbages en smule og så opvarmes i 15-20 minutter inden servering. Jo længere trækketid, jo mere møre auberginer.

2 thoughts on “Ugens top 3 # LCHF lasagner

 1. stellabm siger:

  UUmmms. Lasagne i alle afskygninger! Elsker det. Og især nu hvor jeg ikke reagerer på pastapladerne, fordi jeg bruger alt muligt andet. Nu blev jeg lige inspireret af dig her igen, så jeg tror, vi skal have lasagne i weekenden 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Det lyder dejligt. Lasagne er også en rigtig weekendret, synes jeg, da det er noget, som man skal gå og nusse om. Jeg er spændt på at høre, hvilken en, du vælger – og hvad du synes om den.
   Mange hilsner
   Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s