Moussaka

Moussaka er en gratineret ret som stammer fra mellemøsten, men som også er typisk for det balkanske køkken. I dag er den bedst kendt fra kendt fra Tyrkiet og Grækenland. Moussaka består typisk af aubergine, tomat, lam eller oksekød, hvidløg og diverse urter (kilde Wikipedia).

Mange foretrækker kartofler til det øverste lag – men det har jeg ikke brugt. Hvis du gerne vil have kartofler, vil jeg anbefale søde kartofler, der indeholder knap så mange kulhydrater som de almindelige kartofler.Moussaka med lam og kanelJeg havde nogle “moussakafrugter” (som min søde mand kalder auberginer) liggende i grøntsagsskuffen og derfor blev søndagsmiddagen en moussaka. Lammekødet købte vi hos den gode slagter i BazarFyn.  Retten er meget nem at gøre LCHF venlig, da det stort set kun er melet i bechamelsaucen, der er et problem.

Og vinen – ja, jeg ved det. Hvis du er striks LCHF´er bør du skifte den ud med vand og æblecidereddike (der skal lidt syre til for at få den gode smag frem i tomaterne). Ellers er det bare at gå igang.Moussaka med lam og kanelVi fik en lækker tomat- og baconsalat til. Moussaka er en lidt omstændelig ret at lave, så lav den en dag, hvor du har tid og lyst til at lave mad. Og det lønner sig. God mad tager nogen gange tid at lave :-).

PS Jeg vil anbefale, at du prøver med lidt kanel i retten – det smager virkelig godt sammen med lammet og osten.Tomatsalat med bacon

Moussaka

Ingredienser

 • 4 store auberginer
 • groft salt
 • 2-3 spsk olivenolie
 • 1 kg  hakket kalv- og lammekød (eller rent det ene eller det andet)
 • 4 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 800 gram friske tomater (jeg brugte danske bøftomater)
 • 3 dl hvidvin
 • 1 oksebouillon terning
 • Frisk timian og tørret rosmarin og oregano
 • 2 tsk Sukrin Gold
 • salt, friskkværnet peber, olivenolie

Bechamelsauce (hvis du ønsker en knap så fed udgave, så søg på “Meyers moussaka”)

 • 5 dl fløde
 • 3 æggeblommer
 • 1 dl revet mozzarella
 • 1 dl revet parmesan
 • ca 1 tsk fintrevet muskatnød
 • ca ½ tsk kanel (ja, det lyder mærkeligt, men det smager fantastisk – men smag dig frem)
 • Salt, friskkværnet peber

FremgangsmådeMoussaka med lam og kanel

 1. Skær auberginerne i skiver på ca. ½ cm.
 2. Drys dem med salt og lad dem trække i ca. 20 minutter.
 3. Skyl dem grundigt og dup dem tørre .
 4. Fordel aubergineskiverne på 2 bageplader og dryp dem med olivenolie og drys oregano over.
 5. Bag dem i ovnen ved ca. 200 ° varmluft i ca 30 minutter eller til de er møre og gyldne.
 6. Hak løg og hvidløg, og svits det i lidt olivenolie i en gryde.
 7. Tilsæt kødet, når løgene er blevet bløde (de behøver ikke at tage farve).
 8. Når kødet er brunet, tilføjes hvidvinen. Kog op og tilsæt  tomater, sukker, krydderier, salt og peber.
 9. Lad kødsaucen simre i ca 30 minutter uden låg, så noget af væden kan fordampe.
 10. Mens kødsaucen simrer laves bechamelsaucen. Hæld fløde, revet ost og æggeblommer i en gryde og lad det langsomt varme op.
 11. Rør jævnligt i det, så det ikke brænder på.
 12. Smag til med salt, peber, kanel og muskatnød. Prøv dig forsigtigt frem, da kanel smagen ikke må tage overhånd – den skal kun lige kunne anes. Der er ikke så meget bechamelsauce, da den er meget “rich” pga fløde og ost. Man bør ikke erstatte fløden med mælk, da saucen så bliver for tynd.
 13. Læg nu kødsauce, auberginer og bechamelsauce lagvis i et smurt ovnfast fad. Jeg lavede 2 mellemstore fade med 2 lag i hver.
 14. Slut af med et lag bechamelsauce.
 15. Drys med de 2 slags oste og sæt fadene ca. 45 minutter i ovnen ved 180 °varmluft. Toppen skal være gyldenbrun og det skal boble og simre fint langs kanten af fadene.
 16. Lad fadet stå små 5-10 minutter, inden du serverer.
 17. Retten kan med fordel laves i god tid, men så skal du tage ca 15 min af bagetiden. Den giver du så moussakaen lige inden servering.

Jeg har fundet inspiration til min moussaka hos Gane og gaffel.

7 thoughts on “Moussaka

 1. Janne siger:

  Hej Kathe
  Ja dit svar giver rigtig god mening, selv er jeg p.t. på 100 dage fit med Anne Bech, der sker ikke det vilde (men lige nu befinder jeg mig godt på det), men det er et forsøg på at få gode vaner og lære at leve uden sukker. Men LCHF er helt sikker også mere mig, har levet sådan on off i ca. 18 år (Montignac metoden, det er lidt forskellig fra LCHF) heldigvis er LCHF alle steder i øjeblikket, hvilket gør det nemmere, grundet alt den inspiration man kan få rundt omkring. Er imponeret over du kan nøjes med to måltider 🙂 glæder mig til at følge dig fremover😃
  Mange hilsner Janne

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Jeg har ikke hørt om Anne Bech – så der kan jeg ikke være med. Imponerende, at du har levet LCHF agtigt i så mange år. Det må have været meget kontroversielt for 18 år siden. Jeg oplever ofte, at folk betragter mine spisevaner med undren og skepsis. Derfor passer jeg også meget på med ikke at prædike min livsstil for nogen – medmindre de spørger, naturligvis. Men du har ret – det er skønt med al den inspiration, man kan finde rundt omkring.
   Rigtig meget held og lykke med dit projekt.
   Mange hilsner Kathe

   Like

  • Kathe siger:

   Tak :-). Det er også en lækker ret – selvom den er lidt omstændelig at lave, Jeg laver altid til 2 dage og den er næsten altid bedst på 2. dagen, hvor væsken er trukket godt ind i auberginerne.
   Mvh Kathe

   Like

 2. Janne siger:

  Ser så lækker ud! mums….lever du “kun” LCHF nu eller hvordan? Er jo nysgerrig grundet de der sidste irriterende kilo, som jeg også kæmper med 🙂 Tak igen for en skøn blog!

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Janne
   Tak skal du have. Ja, pt spiser jeg kun LCHF. Det skifter jo lidt, som du ved. Men jeg trives utrolig godt på det og sil så prøve at se, om jeg kan smide de sidste kilo. Jeg vejer mig ikke, så det er kun tøj og taljemål, der kan fortælle mig hvordan det går. I forhold til sidste år, hvor jeg prøvede LCHF, kører jeg det nu mere strikst – dvs næsten ingen mælkeprodukter udover de fede og ingen nødder og LCHF bagværk. De fleste dage om ugen kan jeg nøjes med 2 måltider. Men når weekenden kommer, sniger der sig ofte et par glas rødvin ind, så….. Det er ikke helt nemt, synes jeg – men er nået frem til, at det er bedre at trives og så være en str 40-42 end det er at skulle forsage ALT for at kunne være en str 36-38. Giver det mening?
   Mange hilsner Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s