Denne flødekaramel er utrolig velsmagende – og den er absolut ikke low carb. Derfor bør den kun indtages ved ganske særlige lejligheder. Du kan lave den kraftig eller mild i smagen afhængig af, hvor meget af sukkeret, du vælger at karamellisere. Du kan lave den til karameller eller til en karamelsauce afhængig af, hvor længe du vælger at koge karamellem. Kort sagt – den kan bruges til stort set alt, hvor du har brug for en god karamel.
Karamel opskriften er ikke helt den samme i alle opskrifter – men du kan roligt bruge nedenstående opskrift. Det er i al beskedenhed den bedste, som jeg har prøvet :-). Jeg bruger altid mit bolsjetermometer, som sikrer, at karamellen får den helt rigtige temperatur (og efterfølgende hårhed). Det kan fås for omkring 100 kr, så det er ikke den store investering – men det er rigtig godt at have i køkkenskuffen. Jeg bruger også termometeret, når jeg for eksempel koger ægge creme til is eller til Crème brûlée, hvor det er meget vigtigt, at cremen ikke bliver for varm.
Ingredienser til karamel:
- 250 g sukker
- 2½ dl fløde
- 25 g smør
- 1/4 ts groft salt
- ½ ts vaniljepulver
Fremgangsmåde:
- Kom ca ½ delen af sukkeret i en gryde og varm op ved middel varme, indtil det er karamelliseret. Jo mere sukker, du bruger fra starten = jo kraftigere karamelsmag
- Når sukkeret er opløst, tilsættes smør
- Pisk derefter langsomt fløden i. Pas på, at sukkeret ikke størkner
- Lad det koge i ca 10 minutter
- Tilsæt herefter resten af dit sukker sammen med vanilje og salt
- Hvis du ønsker en lidt sej karamel, skal karamellen koge ved middel varme i ca 1½ time, eller indtil den er 125 gr varm (her er det en stor fordel at bruge et bolsjetermometer). Karamellen skal være lysebrun og karamelagtig og boblerne skal begynde at hænge sammen.
- Rør i gryden ind imellem. Karamellen bliver lidt tykkere og sejere, når den er kold.
- Ved 120 grader bliver karamellem relativ sej og ved 130 grader bliver den meget hård.
- Hvis du ønsker en flydende karamelsauce, skal du blot lade karamellem koge i 10 – 15 minutter. Jo længere tid, du koger karamellem – jo sejere bliver den.
- Når karamellen er kogt færdig, hældes den op i en firkantet form, som er beklædt med bagepapir. Afkøles ved stuetemperatur og skæres/klippes i firkanter, inden den bliver alt for hård.
Hvis du ikke rigtig gider at stå og røre røre – og holde øje med temperaturen mm, så kan du gribe til den nemme løsning og koge en dolce latte af en dåse kondenseret mælk (som passer sig selv 100 %). Jeg synes ikke, at smagen er helt den samme – men nemt er det 🙂
Ugens Top 3 #Karamel for de kræsne
Her får du Ugens Top 3-Karamel for de kræsne, som pga de mange lækkerheder med karamel er udvidet til en Top 4 🙂
- Nøddekarameltærte med Mazarinbund
- Oreo Caramel Cheesecake
- Blondie Biscuits med Cookie Dough og Karamelcreme
- Salted Caramel Brownie
Den oprindelige opskrift på karamel er fra kvalimad.dk
Dette indlæg indeholder affiliate links, der giver os kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Vi linker altid kun til produkter, som vi selv har brugt og og kan stå inde for.