“Brændende kærlighed” – blomkålsmos med bacon og løg

Som barn elskede jeg “brændende kærlighed” – du ved, kartoffelmos med ristet bacon og løg. Da vores unger var små, lavede vi det også tit. Det er en fantastisk velsmagende ret, der desuden er billig og let at lave.  De lidt søde løg og den salte bacon kan bare noget helt specielt sammen. Med en blød mos glider det hele med velbehag ned hos de fleste – børn som voksne.Lørdag aften lavede jeg retten med blomkålsmos til undertegnede og med kartoffelmos til manden. Vi har ikke spist “brændende kærlighed” i årevis – nok ikke siden ungerne flyttede hjemmefra. Men nøj, hvor det smagte rigtig dejligt.

Jeg kan godt lide min mos lidt rustik, så jeg moser den bare med en kartoffelmoser, som jeg har købt billigt i IKEA. Du kan sagtens piske den med en håndmikser, hvis du gerne vil have en mos helt uden klumper.Da blomkål ikke indeholder så meget stivelse som kartofler, bliver den nemt for tynd – dvs at man skal være forsigtig med at tilsætte ekstra væske f.eks. i form af fløde. Når blomkålen er kogt færdig, “stamper” jeg den med kartoffelmoseren i gryden og lader det stå i nogle minutter ved svag varme uden låg, så væsken kan fordampe. Slutteligt tilsætter jeg smør, flødeost og smager til med salt.

Blomkålsmosen smager vidunderligt, synes jeg (men jeg elsker jo også blomkål) – og den falder ikke så tungt i maven, som en kartoffelmos gør. Hvis du har rester tilovers, kan du komme mosen i et ildfast fad, toppe med bacon/ løgblandingen og varme det i ovnen ved 200 ° i ca 20 minutter. Eller du kan bare varme den i mikroovnen.

Brændende kærlighed - blomkålsmos med bacon og løg

Ingredienser

 • 1 stort blomkålshoved
 • ca 25 g smør
 • ca 50 g flødeost
 • salt, friskkværnet peber
 • ca 200 g bacon i et helt stykke i en god kvalitet (jeg brugte gourmet bacon købt i Kvickly)
 • 1 stort løg
 • purløg
 • evt syltede rødbeder

Fremgangsmåde

 1. Fjern blade fra blomkål, del den i store buketter og kog den uden salt i en gryde med låg i ca 15 minutter.
 2. Imens blomkålen koger, steger du bacontern på en pande ved mellem varme. Du skal ikke bruge ekstra fedtstof – der kommer noget fra din bacon.
 3. Når bacontern er sprøde tager du dem fra og svitser dine løgtern i baconfedtet.
 4. Når løgene er bløde og gyldne, tilsætter du de svitsede bacontern. Nu er din bacon/løgblanding klar til servering.
 5. Når din blomkål er færdigkogt, skal du hælde vandet fra.
 6. Brug en kartoffelmoser eller håndmikser og lav en mos.
 7. Tilsæt smør og friskost og smag til med salt.
 8. Server mosen toppet med bacon/ løgblandingen og med lidt frisk purløg over. Kværn peber over. Tradittionelt spiser man syltede rødbeder til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s