Foccacia

Kender du det, at man pludselig har fået nok af en bestemt slags mad og næsten ikke magter at tænke på den? Sådan har jeg det ikke helt med æg endnu, men jeg slutter alligevel min æggefaste imorgen efter 10 dage med æg, ost og fedt. Herefter er det striks LCHF – og  det bliver den rene fest med kød og grøntsager (og sandsynligvis ikke så mange æg de første dage). Jeg glæder mig så meget. Jeg tænker, at nogen af jer har tænkt i den forgangne uge, at “nu er hun da blevet fuldstændig gok gok”. Måske, vil nogen sige – men det har været et sjovt eksperiment. Jeg kommer med en samlet vurdering i næste uge.

Og nu til noget helt andet, som hverken handler om æg eller LCHF. Det handler om den bedste foccacia, som jeg nogensinde har bagt og smagt. Man bruger nogle af principperne fra Verdens Bedste Brød – men det er nemmere og smager bedre. Synes jeg.

Jeg bager sjældent brød, men indimellem laver jeg det som en treat til min kære mand og svigersønner, der alle elsker et godt stykke brød. Dette brød har smag og tekstur som et ægte foccaciabrød.  Det er fugtigt indeni, sprødt udenpå og smager dejligt af olivenolie og salt.  Det kræver en minimal indsats at lave det – og du skal stort set ikke have dine hænder i dejen. Den oprindelige opskrift lader brødet hæve i ca 1 døgn. Jeg lavede mit ved 10 tiden samme dag, som det skulle spises – hvilket fungerede fint. Jeg bruger tørgær, fordi jeg pga min sjældne brødbagning aldrig har almindeligt gær i huset.

Foccacia-2Foccacia-3Foccacia-4

Ingredienser:

 • 7 g tørgær (sv. til ca 30 g almindeligt gær)
 • 4 dl vand
 • ca 8 dl hvedemel
 • 2 ts salt
 • olivenolie
 • groft salt og oregano til pynt

Fremgangsmåde:

 1. 8-9  timer inden servering: Opløs gæren i det kolde vand
 2. Rør salt og hved3mel i. Det skal ikke æltes, bare sørg for at melet er rørt ud i vandet. Dejen skal være våd, men ikke flydende.
 3. Dæk med film og sæt til hævning på køkkenbordet i 4-5 timer.
 4. Ca 4 timer inden servering. Hæld godt med mel på bordet og skrab dejen ud af skålen.
 5. Fold endestykkerne hen over midten med en let (og melet) hånd. Dette gøres 3 gange ialt. Du må IKKE ælte dejen.
 6. Form nu dejen til et rundt brød og læg det på bagepapir i en bradepande. Olier dine hænder og klap dejen forsigtigt, så den er dækket af olie (så den ikke tørrer ud).
 7. Læg film hen over og dæk med et viskestykke. Lad hæve i ca 1½ time.
 8. Ca 2 ½  time inden servering. Nu laver du en masse huller i dejen med dine fingre. Hæld mere olivenolie over og drys med lidt groft salt og oregano.
 9. Lad hæve i ½ time
 10. Ca 2 timer inden servering. Tænd din ovn på 210 gr varmluft
 11. Bag nu brødet i 20-25 minutter, indtil det er lysebrunt og gennembagt.
 12. Lad det afkøle i ca ½ time, inden servering.

FoccaciaFoccacia

Inspiration har jeg endnu en gang fundet hos Kvalimad.dk, som også har lavet en video om hele processen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s