Eighties

Dette er den originale Eigthie opskrift !

En dag fik jeg en mail fra Randi Rosa Nikolajsen, som skrev om et spændende LCHF brød bagt i mikroovn:
“Jeg spiser en temmelig striks LCHF, hvor jeg forsøger at ramme en fedtprocent på 80 hver dag + spise en masse grøntsager. Denne model har indtil nu ikke givet mig mulighed for at spise brøderstatninger – ikke engang de populære oopsies, da de trækker fedtprocenten for langt ned. 
Men nu har jeg … i al beskedenhed(!) fundet et rigtig brød til striks lchf, som jeg synes alle lchf’ere burde kende: Eighties! Det har en fedtenergiprocent på over 80, deraf navnet. Men jeg har hverken egen blog, facebookprofil, Instagram eller noget andet socialt medie og kan derfor ikke publicere det selv. Nu tilspørger jeg dig, Kathe Rav, vil du gøre det for mig?”
Eighties-2Det vil jeg naturligvis gerne. Og det vil jeg, fordi jeg har bagt brødet og er meget imponeret. Det er ufattelig nemt at bage og smager mange gange bedre end alt andet LCHF brød, som jeg har smagt.
Som Katrine udbrød efter den første mundfuld: “Det dufter og smager jo af HVIDT BRØD“.  Jeg siger 1000 tak Randi Rosa, fordi du sendte opskriften til mig: Jeg er sikker på, at dette brød vil bringe glæde til mange mennesker i LCHF land.
Eighties-3
Brødene kan anvendes på mange forskellige måder. Her får du Randi Rosas forslag:
 • Lav en foccacia. Tilsæt frisk rosmarin til dejen. Ovenpå kommer du lidt grøn oliven og feta i små stykker.
 • Som “franskbrød” i en lækker rejemadsversion.
 • Et mindre og højere brød fungerer perfekt som burgerbolle.
 • Tilsæt revet citronskal og stevia til dejen og du har en kage. Brødet lægges sammen med philadelfia rørt med stevia og lakridspulver.

Eighties 1Eighties 2

Eigthies

Ingredienser

 • 1 æg
 • 20 g (1 spsk)  ægte mayonnaise (lavet på rapsolie)
 • 8 g (4 strøgne spsk) Pofiber
 • 2 g (1 lille tsk) bagepulver
 • et nip salt
 • evt sorte sesamfrø og Chia frø til drys (så får du også lige et ekstra skud omega-3 fedtsyrer)

Fremgangsmåde

 1. Klip bagepapir til, så det passer til en lille tallerken (jeg brugte en frokosttallerken, så brødet fik størrelse som et pitabrød)
 2. Pisk ægget ud i en lille skål
 3. Tilsæt Pofiber, sigtet bagepulver og salt og pisk det grundigt igen.
 4. Pisk mayonnaisen ud i æggeblandingen
 5. Dejen skal nu være tyktflydende (hvis den er helt fast, så har du brugt for meget Pofiber)
 6. Hæld dejen ud på bagepapiret og fordel den med bagsiden af en ske. Jo større diameter, jo fladere Eightie – jo mindre diameter, jo højere Eightie. Bestem selv alt efter formål
 7. Drys gerne med et eller andet inden bagning – ellers er brødet en smule blegt og kedeligt at se på (synes jeg)
 8. Bag med det samme i mikroovn ved fuld effekt i 2 minutter (evt 15 sekunder mindre, hvis du har en “kraftfuld” mikroovn). Fjern brødet fra bagepapiret og lad afkøle i et par minutter på en rist med bunden (altså brødets) i vejret.
 9. Hvis du ikke har en mikroovn, kan du stege brødet i smør på panden (lidt som en tyk pandekage) eller bage det i en varmluftsovn, 200 grader i 10-12 minutter.

Hvis dit brød bliver for tørt, har du sandsynligvis enten bagt det for længe eller brugt for meget Pofiber.

Næringsindhold i 1 brød:

 • Kalorier 234
 • Protein: 7,6 g
 • Fedt: 22 g
 • Kulhydrat: 2 g (FANTASTISK for 1 brød)

Opskrift og ovenstående 2 billeder tilhører Randi Rosa Nikolajsen og er bragt med hendes tilladelse.

Inspirationen til at mikrobage brødet :http://pcoliv.dk/minutbr%c3%b8d/
og inspirationen til ingrediensernes sammensætning :http://56kilo.se/pofiberbullar/

62 thoughts on “Eighties

 1. Line Pedersen siger:

  Det er jo tossegodt det brød og SÅ nemt. Tog mig 3 minutter i morges og så havde jeg min egen dejlige, mavevenlige version at tage med til firmaets ugentlige morgenmadssamling.

  Like

 2. Angelie Andersen siger:

  Bagte tre af dem her til at have med på friluftstur, hvor drengene skulle have bagte kartofler, hvidløgsflute og kartoffelsalat. De var mega lækre lunede over bål og så med hvidløgssmør på. Havde på ingen måde kartoffelmisundelse. Og så er de virkelig nemme og hurtige at bage – jeg er fan!

  Like

 3. Tanja siger:

  Virkelig lækkert, kan bare ikke få de 2 g kulhydrater til at passe desværre. Uanset hvilket madprogram/log jeg taster opskriften ind i, så ender jeg på omkring 8-9 g kulhydrat og det er da en forskel.
  Hvilken beregner bruger du?
  Vh Tanja

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa.
   Jeg bruger madlog.dk og har lavet beregningen på 1 æg, 20 g mayonnaise og 8 g pofiber. Jeg har ikke medregnet smør og chiafrø. Brødet kommer til at veje 83 g. Giver det mening?
   Mvh Kathe

   Like

 4. Holly Golightly siger:

  Nu skal jeg lige høre – har lige bagt brødet til en frokost med god tunsalat og masser af grønt til! Det smager jo fantastisk!! Frokosten var egentligt en test af brødet, da jeg planlægger at bruge den til burgere senere. Synes måske bare den mangler lidt “bid” til at fungere som burgerbolle? Så leger lidt med tanken om at smide nogle kerner i – tror vi det vil ødelægge brødet?
  Og forresten, tak for en skøn blog! Så udførlig og lækker at læse!

  Like

 5. Mia Hvid siger:

  Jeg glæder mig til at prøve brødet, men jeg kan ikke helt forstå hvordan KH kan være så lavt når der er så meget KH i pofiber??
  Kan du opklare det for mig??

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Det er også et godt brød – men pas på¨med at bage det for længe, for så bliver det tørt.
   Du bruger kun 8 g Pofiber, som jo er ultralet, og det giver dig 1 g kulhydrat. Du får desuden 1 g fra æg og mayonnaise.
   Rigtig god fornøjelse.
   Mvh Kathe

   Like

 6. Tina siger:

  Det lyder som et brød jeg skal forsøge mig med! Er på jagt efter “hvidt” brød og rugbrød som kan erstatte rugbrød og franskbrød til julefrokosterne, så jeg slipper for mavepine i en uge..
  Kan man mon bage det i en rugbrødsform – altså så man får et franskbrød ud af det ? Nogen der ved hvor lang tid det tager at bage så?? 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Min datter Katrine har bagt det i en lille franskbrødsform i ovnen. Jeg får hende lige til at skrive, hvor stor portion og hvor længe i ovnen.
   Mvh Kathe

   Like

 7. Pernille siger:

  Jeg har lige bagt disse (dog i ovn). Jeg synes de var dejlige da jeg fik en ordentlig klat smør på, men en smule tørre. Er det mon fordi jeg har lavet dem forkert eller måske bagt dem for længe? Jeg gav dem 9 minutter, men har en meget kraftig ovn så det kunne stadig godt være for meget. Jeg brugte k-mayonaise (den almindelige, ikke light) så det kan også være der fejlen ligger. Tror der stod 78 % rapsolie bagpå.

  Like

  • Kathe siger:

   Hejsa
   Jeg er næsten sikker på, at du har bagt dem for længe. Så kan de nemlig godt blive tørre. Det er den helt rigtigt mayonnaise, som du har brugt. Det skal nemlig være den fede udgave og gerne lave på rapsolie (de billige udgaver skriver vegetabilsk olie og det er oftest solsikkeolie, som ikke er særlig sund). En sidste forklaring kan være, at du måske har brugt for meget Pofiber – så kan de nemlig også blive lidt tørre.
   Du må prøve dig lidt frem – så skal det nok lykkedes.
   Bedste hilsner
   Kathe

   Like

 8. Carla siger:

  Sikke en simpel men utrolig brugbar opskrift. Jeg testede den i går både som pizzabund og lagkagebund. Tak for inspirationen både til Randi og Kathe!

  Like

  • Kathe siger:

   Smart med pizzabund. Lavede du den i ovn?. Jeg har lige spist brødet som sen aftensmad med en lækker øko (færdiglavet) kyllinge/mayo salat på. Det mætter virkelig meget, synes jeg (og jeg har ellers en god appetit) 🙂
   Mange hlsner Kathe

   Like

   • Carla siger:

    Jeg lavede den i mikrobølgeovnen efter opskriften du har skrevet, puttede pizza-ingredienser på den færdige bolle og satte den i ovnen til osten var smeltet. Det kan anbefales. Åh ja en god kyllingesalat 😀 .. eneste problem er at LCHF giver så mange muligheder og spændende opskrifter at man ikke kan nå og prøve det hele. For første gang i mit liv har jeg opskrifter og mad-idéer nok til langt ud i fremtiden, og skal ligefrem vælge hvad jeg vil lave, da jeg ikke kan nå at spise det hele.

    Like

 9. Mie siger:

  Lavede brødet i aftes, dog med 1 tsk fiber Husk istedet for pofiber (som jeg endnu ikke har anskaffet mig). Det smagte jo og så ud som brød 😀
  Dog fik jeg en voldsom reaktion bagefter, hvor jeg bare nøs og øjne og næse løb. Det varede fra jeg var færdig med sidste bid og ca 1/2 time. Det kan være tilfældigt og jeg er ikke færdig med at prøve det, dels fordi det ser ud og smager som toastbrød, og dels også for at udelukke allergisk reaktion.
  Har du været ude for noget lignende? Jeg brugte den som bolle til en burger med hakket kød, ketchup, remoulade og ristede løg (helt alm burger).

  Like

  • Kathe siger:

   Det lyder da meget mærkeligt. Der er jo ikke ingredienser i, som skulle være allergifremkaldende – så jeg vil da håbe, at det er et tilfælde.
   Mvh Kathe

   Like

 10. Diana siger:

  Det lyder skummelt med mayo i brød – men det skal klart testes. Har I (Rosa) fundet et brød, der smager som hvidt brød vil min teenager være jer evig taknemmelig 😉

  Like

  • Randi Rosa siger:

   Jeg er meget spændt på hvad du og teenageren synes! Men hvis man er vant til at spise hvidt brød, er det nok ikke nogen succes. Jeg har ikke spist brød længe, og derfor føles det dejligt:-)

   Like

  • Kathe siger:

   Du kan slet ikke smage mayonnaisen – bare husk, at det skal være af en ordentlig kvalitet – og IKKE light.
   Jeg håber, at du vil synes om det 🙂
   Mvh Kathe

   Like

   • dianadk siger:

    Kathe: Light mayo…..fy da føj – kunne jeg ikke drømme om !!

    Randi Rosa – der er ingen af os der spiser brød, heller ikke særlig tit LCHF brød, så dette kunne måske være et godt alternativ i ny og næ 🙂

    Like

   • Randi Rosa siger:

    Jeg kan godt regne ud at DU ikke spiser brød, thihi… men det kunne jo godt være at teenageren gjorde…. 🙂

    Like

 11. Sheila siger:

  Ih hvor spændende – jeg fornemmer allerede at det ikke er lige så “ægget” som oopsies?
  (Det har jeg det nemlig lidt svært med..)
  Dem vil jeg absolut prøve. Har nemlig købt pofiber, men endnu ikke brugt det i andet end frikadellefars 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Det er slet ikke ægget og tåler ingen sammenligning med oopsies (som jeg også er lidt træt af). Prøv det – og jeg glæder mig til at høre, hvad du synes.
   Mange hilsner Kathe

   Like

   • Sheila Nielsen siger:

    Update
    Nu har jeg så prøvet brødet; det ER jo brød! Fin struktur og rigtig krumme. Jeg er ovenud begejstret. Det kan slet ikke sammenlignes med andre low carb brøderstatninger, overhovedet. -Og æggesmagen er der ikke.
    Det eneste jeg vil gøre anderledes næste gang, er at bage det i rigtig ovn. Det får hurtigt for meget i mikro’en.
    Tusind tak for opskrift – især til Randi Rosa, hvis hun læser med 🙂

    Like

  • Kathe siger:

   Hej Susan
   Hvis du vil prøve at erstatte Pofiber med en anden form for fiber, er der her en tommelfingeregel, som du kan bruge:
   1 dl mandelmel = 2 spsk kokosfiber = 1 spsk fiberhusk = ½ dl pofiber.

   Jeg har lavet et indlæg om, hvordan man erstatter sit nøddemel med fiber – eller omvendt: læs mere her.

   Pofiber består af tørret kartoffelfiber, men indeholder kun 12g kulhydrat/100g. Kartofler tænker man – uha det giver mange kuhydrater. Men Pofiber er ultralet, så man får ikke så mange kulhydrater ved at bruge det. Man bruger det gerne i bagværk, da det binder væske rigtigt effektivt og giver brødet en saftig konsistens. Pofiber er helt smagsneutralt, hvilket man ikke kan sige om hverken Husk eller kokosfiber . Og så er det rimelig billigt i forhold til mandelmel og kokosfiber.

   Held og lykke med det.
   Kh Kathe

   Like

   • stellabm siger:

    Hvor længe vil det kunne holde sig – jeg tænker, at man godt kunne lave til flere dage ad gangen – jeg skal jo bage det i almindelig varmluftovn..

    Like

   • stellabm siger:

    ja, det er lige med at få fod på det 🙂

    Jeg har i nogle dage taget to æg og en kop chokolade (jeg kan ikke det der æggelatte), og det holder mig så fint gående indtil frokost, men ind i mellem har jeg brug for noget lidt andet.

    Jeg har lige bagt én som mellemmåltid og nydt den med et lag smør til en kop kaffe. DET er simpelthen ét af de bedste lchf-brød, jeg har smagt. Rettelse: Det ER. Det er lækkert i smagen uden at være sødt. Det tror jeg godt, jeg kan få en hang til 🙂

    Like

   • Kathe siger:

    Her kommer Randi Rosas svar mht holdbarhed:
    Men jeg har desværre ikke selv prøvet at bage i almindelig/varmluft ovn. Generelt holder bagepulver-bagværk sig vel ikke frisk så længe, vel?
    Jeg har prøvet at lave nogen og fryse dem… for derefter at tø dem lidt op på køkkenbordet og så lige lune lidt i en varm ovn eller på en brødrister. Det blev godt… så det må blive mit råd hvis man vil gemme…

    Like

   • stellabm siger:

    Tak fordi du undersøgte det med holdbarhed – svaret stemmer meget godt overens med mine overvejelser. Nu har jeg foreløbig bagt én til i morgen tidlig, og det klarer den jo nok 🙂

    Like

   • Kathe siger:

    Det er præcis, hvad jeg har regnet det ud til. Mayonnaisen er vel ca ½ dl, vil jeg tro – så der er stadig plads til lidt sjov 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s