I weekenden var der for første gang dette efterår nattefrost. Koldt, men også herligt, for nu kommer den tid, hvor vi kan hygge os inden døre med stearinlys, simremad og et godt glas rødvin. Denne kraftige gryderet (som minder lidt om en gullasch) er rigtig LCHF mad med oksekød, masser af grøntsager og lidt rødvin og fløde i saucen. Katrine har været i skoven, hvor hun har plukket de skønneste små løgsvampe, som vi brugte i retten. Farmand får sin elskede kartoffelmos og vi tøser spiser bønnefritter og en god salat til. Det hele rundes af med et godt glas rødvin. Sikke en dejlig lørdag i september 🙂
Ingredienser til ca 6 personer:
- 800 g oksekød i tern (f.eks. klump eller yderlår)
- 100 g røget flæsk
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 4 laurbærblade
- 2 spsk. tomatpure
- 2 tomater, grofthakkede
- ca 4 dl rødvin
- 1 grøntsagsboullion terning
- 3 tsk. paprika
- 1 tsk. karry
- lidt chili
- salt og peber
- 1 porre
- ca 2½ dl fløde
- 100 g svampe (eller champignon)
Sådan gør du
- Røget flæsk skæres i tern og brunes i en stor stegegryde. Flasket tages op og det afsmeltede fedt bruges til at brune kød og grøntsager i.
- Oksekødet brunes ved høj varme ad nogle gange (hvis du kommer for meget i på en gang, så bliver kødet kogt i stedet for brunet) og krydres med salt og peber.
- Når kødet er godt brunet, løftes det op af gryden.
- Løg og gulerødder skrælles og skæres i grove tern. Rist løg og gulerødder ved jævn varme cirka 5 minutter. Bland oksekødet med grønsager.
- Tilsæt laurbærblade, tomatpure, grofthakkede tomater, paprika, karry og chili og opvarm dette. Hæld vand ved, og bring retten i kog. Der står 3 dl rødvin, men hæld vin ved retten, til det næsten dækker kødet (der skal være plads til lidt fløde til sidst).
- Kom låg på gryden, og kog gullaschen ved jævn varme cirka 1½ time, indtil kødet er mørt. Fjern skum undervejs.
- Porren renses, snittes i tynde skiver og tilsættes retten de sidste 10 minutter af kogetiden. Retten jævnes med fløde og krydres med salt og peber.
Server med en god salat, smør ristede svampe og bønnefritter (eller kartoffelmos, hvis man ikke spiser LCHF).
Jeg faldt lige over denne opskrift… Kan man mon tilberede retten i en Römertopf? I så fald – hvor lang tid tror du, den skal have?
LikeLike
Hej Stine
Jeg vil mene, at den nemt kan laves i en Römertopf.
Du kan evt lade dig vejlede af denne opskrift: https://ravfood.com/2014/01/07/oksegryde-i-stegeso-med-jordskokker-og-syltede-tomater/
Bedste hilsner Kathe
LikeLike
Hej Kathe, denne opskrift er fantastisk, og vi lavet den adskillige gange nu siden du lagde den på bloggen. Super dejlige opskrifter og fine billeder 🙂
LikeLike
Tak skal du have. Jeg bliver så glad for sådanne hilsner som den her. Det er dejligt at vide, at man kan inspirere og være til glæde og gavn for andre.
Mange hilsner Kathe
LikeLike
Du kan roligt smile, for jeg elsker jeres opskrifter og jeres blog er en af mine favoritter 🙂 Skal helt klart have afprøvet nogle flere af jeres opskrifter, for dem jeg har prøvet har alle haft uberlækker smag 🙂
LikeLike
Tak (smiler endnu mere) 🙂
LikeLike
Uhmmmm da jeg så denne ret tænkte jeg at DEN måtte jeg prøve. Så vi har fået det til aftensmad idag og det var himmelsk !!!! (Også med købesvampe) Der er heldigvis rester til imorgen + lidt til min frokost. Jeg fik blomkålsmos til og det smagte fortrinligt som tilbehør 🙂
Tak for opskriften.
LikeLike
Hej Trine
Tak for dejlig feed back. Jeg sidder og smiler helt op til ørerne. Bliver bare så glad, når vores mad kan bruges af andre. Så selv tak.
Mvh Kathe
LikeLike
Jeg var også MEGET skeptisk med hvad der blev plukket, men lige præcis løgsvampen er meget sikker 🙂 Stilken er hård og sej, når den knækken lugter den kraftigt af løg og der er ikke nogen den kan forveksles med 🙂 Det samme gælder ametystsvampen (den lilla) der er lilla!
LikeLike
Lækker, lækker simreret. Fuldstændig (fantastisk) efterårsagtig.. Bare jeg dog turde at begive mig ud på svampejagt, for de smager bare så godt. Nøjes dog med dem der kommer i handlen her i efteråret 🙂
LikeLike