Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

Kalkunlår er en billig ( 37 kr/ kg hos Allégaarden) og meget velsmagende spise. De kan for eksempel grilles i lang tid og spises som en slags “vikinglår” eller langtids steges i en Römertopf. Jeg valgte at bruge de store lår til en sommerlig frikassé. Låret på kalkunen er meget velsmagende, mørkere i kødet og knap så magert som brystet. Det indeholder flere sener og små knogler og derfor er det vigtigt at låret koges/steges mørt, så er det nemlig nemt at spise udenom disse eller flå kødet fra benet, om man vil (og det er rigtig nemt). Kødet er rigtig velegnet til frikassé.  Jeg valgte at bruge friske asparges, friske ærter, lidt forårsløg samt fennikel til søndagens frikassé.  Den kogte og purerede fennikel giver retten en mild og frisk lakridssmag, som passer super godt til kalkun. Det er ikke fast food, det her – men hold da fast, hvor det smager 🙂

Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

For et stykke tid siden var Nina og jeg på besøg hos Birgit fra Allégaardens kylling. Birgit har en gårdbutik og webshop med nogle virkelig lækre  kyllinger, mulardænder, gæs, kalkuner og lam (som vi har smagt mange gange). Faktisk får mange af Odenses velrenommerede restauranter kød fra Allégaardens kylling. Vi havde aftalt, at  Birgit skulle finde nogle af sine mere specielle produkter til os, som vi til gengæld skulle bruge her på bloggen. Vi fik bl.a.  en spændende fårefilet og fåremørbrad (smager iflg. Birgit som dådyrkød og kommer op senere) samt 4 kæmpe kalkunlår (de vejede ca 800 g/ stk), der har haft et godt liv på Allégaarden .

Kalkuner fra Allégaarden

Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

Ingredienser til en ordentlig portion frikassé:

 • 4 gode kalkunlår (ca 2½ kg kød)
 • 1 l fond eller vand tilsat boullion
 • 1 løg med skræl
 • 6 laurbærblade
 • 1 fennikelknold (300 g)
 • 1 bdt. grønne asparges
 • 50 g friske grønne ærter
 • 1 bundt forårsløg
 • 1 – 2 dl fløde
 • evt. 2 æggeblommer til legering
 • evt. majsstivelse til jævning
 • ½ bundt bredbladet persille
 • lidt dild til pynt
 • salt, friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Kalkunlårene koges i en god fond (hvis man har det) eller i ca 1 l vand, tilsat bouillonterning. Tilsæt løget med skræl, som er delt i kvarte (giver en god smag). Tilsæt laurbær blade og stængerne fra persillen. Koges op og småsimrer i ca 2 timer, indtil kødet er fuldstændig mørt og næsten falder fra benet af sig selv. Tag lårene op fra gryden og hæld suppen gennem en si. Pil kødet af de afkølede lår og skær det i små tern.

Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

Kog fenniklen minus top helt mør i suppen (ca 15 min) og purer fennikel og  ca 1 liter suppe med en stavblender. Overhæld de friske ærter med kogende vand. Blancher asparges i kogende vand i ca 2 min. Svits toppen af fenniklen, som er skåret i skiver og de skivede forårsløg i lidt smør. Tilsæt fløden og kog saucen igennem. Skal den legeres, røres æggeblommerne først med lidt af den varme sauce, hvorefter det piskes i resten af sauce (det må ikke koge). Varm kød og grønsager (gem aspargeshovederne til pynt) i saucen og smag til med salt og peber. Jævn med lidt udrørt majsstivelse (eller saucejævner), hvis saucen er for tynd. Server med friske dildkviste og nye kartofler. Kan faktisk også serveres som lækkert tarteletfyld – det fik manden i huset på 2. dagen 🙂

6 thoughts on “Sommerfrikassé med kalkun fra Allégaarden, fennikel, asparges og grønne ærter

 1. Rosa siger:

  Har været inde og kigge på Allegårdens hjemmeside, men kan ikke se nogen steder at produkterne er økologiske, som du skriver i indlægget. Er de det?

  Like

  • Kathe siger:

   Ja, det er jeg 99% sikker på, at de er. Men send for en sikkerheds skyld en mail til Birgit og hør, hvad hun siger (jeg vil jo ikke skrive noget forkert) 🙂

   Like

   • Rosa siger:

    Jeg har nu spurgt, og her er Allegårdens svar:

    “Vi er ikke økologer.
    Kan ikke lade sig gøre at lave Allégårdens kylling økologisk, der er for mange giftstoffer i det økologiske foder til at kyllingen kan tåle det.”

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s