Gode småkager

Egentlig, fordi jeg er på slankekur igen igen, skulle jeg ikke bage julesmåkager i år Men julen nærmer sig og jeg kunne alligevel ikke bære,  at vores børn skulle undvære  mors gode småkager juleaften. Kagerne har ikke noget rigtigt navn og idag ville man nok kalde dem for cookies med et eller andet smart. Men hos os har de altid bare heddet de gode småkager.

Da jeg var sygeplejeelev i 1990 fik smagte jeg for første gang småkagerne hos Jette, som var min elevkammerat fra sygeplejeskolen. Jette havde opskriften fra sin bedstemor. Kagerne har fulgt mig lige siden og jeg har bagt dem hvert eneste år til jul. Faktisk er vores børn vokset op med troen på, at de gode småkager er “the real thing” (jeg har nemlig aldrig haft tålmodighed til brunkager, finskbrød og andre krævende julesmåkager).
Gode småkagerDe gode småkager er super sprøde og smager bare dejligt. Da børnene var små, kværnede jeg nødderne i min foodprocessor, kom ingredienserne til dejen i og kørte et par omgange, indtil dejen hang sammen. Det var virkelig nemt, og børnene kunne så være med til at forme kagerne. Idag gør jeg lidt mere ud af det ved at pensle kagerne med æg og drysse med hakkede nødder og sukker. Det bringer dem til et lidt højere niveau både hvad angår smag og sprødhed – men de smager også skønt uden pensling og drys.Gode småkager

Gode småkager

Ingredienser

 • 150 g blødt smør
 • 100 g melis (+ ekstra til drys)
 • 100 g brun farin
 • 1/2 tsk vaniljepulver
 • 1 æg (+ ekstra til pensling)
 • 200 g hvedemel
 • 1/2 tsk natron eller 1 tsk bagepulver

Valgfrit

 • 50 g hakkede hasselnødder (+ ekstra til drys)
 • 50 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

 1. Tænd for ovnen på 180 ° varmluft
 2. Pisk smør og melis indtil det er blødt og cremet (jeg bruger min håndmikser)
 3. Pisk farin, æg og vaniljepulver i
 4. Hak hasselnødder og chokolade og rør det i dejen sammen med mel og bagepluver
 5. Tril en pølse og skær den i små stykker på størrelse med en valnød.
 6. Form små kugler på størrelse og sæt 16 stk på en bageplade beklædt med bagepapir.
 7. Tryk dem lidt flade med fingrene
 8. VALGFRIT (og jeg gør det ikke så ofte): Pensl med sammenpisket æg og drys med lidt hakkede nødder.
 9. Bages midt i ovnen ved 180 ° (almindelig varme) i ca 10 minutter. Du kan sagtens bage 2 plader ad gangen, når du bruger varmluft.
 10. Sådan ser du, at kagerne er færdige: de skal være lidt lysebrune i kanten, men stadig lyse indeni. Kagerne er stadig bløde, når du tager dem ud, men de bliver sprøde, når de er afkølede.
 11. Træk bagepapiret over på bordet og lad kagerne afkøle lidt, inden du fjerner dem fra papiret.
 12. De skal være HELT kolde, inden du kommer dem i en kagedåse.

4 thoughts on “Gode småkager

 1. Rosa siger:

  Sjov lille video😊 … sikke en storproduktion der er gang i👍😜🍪☕💛
  Forhåbentlig levner din kur plads til en lille bid… ellers er det da det rene tortur😲😜

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Rosa
   Ja, det var lidt af en produktion. Og jeg har sat kuren på stand by, indtil julen er overstået. Der var engang, hvor jeg kunne – nu gider jeg ikke slanke mig i julen.
   Rigtig glædelig jul til dig og dine.
   Kh Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s