Fiberboller

Bollerne her, som i LCHF gruppen på Facebook går under navnet TH boller, er super enkle og i modsætning til meget andet LCHF bagværk er de ikke fyldt med nødder og kerner (og kalorier). De er lette og lækre og de smager godt. De er nemme at bage. De indeholder < 1 g kulhydrat/ bolle (og kun 57 kalorier).

Bollerne er ikke tilsat fedtstof, så du kan ganske roligt smøre dem med køligt smør og måske toppe med en skive god ost. Den oprindelige opskrift stammer vist nok fra Sverige, hvor de går under navnet Pofiberfrallor. Jeg forstår til fulde bollernes popularitet. TH boller

Fiberboller

Ingredienser

 • 1 dl fiberHUSK (den gule)
 • 1½ dl Pofiber
 • 2 tsk bagepulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme (kan udelades)
 • 2 spsk æblecidereddike (eller lagereddike eller citronsaft)
 • 4 sammenpiskede æg
 • 2 ½ dl kogende vand
 • evt chiafrø eller sesamfrø til drys

Hvis du gerne vil bytte lidt om på mængden af fiberHUSK, Pofiber eller bruge den almindelige HUSK i stedet for, så kan du hente hjælp i denne lille omregningstabel, som jeg har lavet.

Fremgangsmåde:

 1. Rør de tørre ingredienser sammen
 2. Tilsæt æblecidereddike
 3. Rør æggene sammen og rør dem hurtigt i dejen (brug evt en håndmikser, så dejen bliver pisket godt sammen)
 4. Rør det kogende vand hurtigt i (hurtigt, fordi fibrene hurtigt absorberer væsken og så bliver det svært at røre ud)
 5. Lad dejen trække i 5 minutter
 6. Med fugtige hænder former du ca 8 boller og sætter dem på bageplade med bagepapir
 7. Drys evt med chiafrø eller sesamfrø
 8. Bages midt i ovnen ved 175 ° varmluft i ca 35 minutter (eller 50 minutter, hvis du ikke bruger varmluft)
 9. Afkøles på en bagerist.
 10. Bollerne opbevares i køleskabet og smager super efter en tur på brødristeren.

TH boller med leverpostej Du kan også lave bollerne i en siliconeform – på billederne ovenfor har jeg lavet dem som sandwichboller (med hjemmelavet leverpostej og agurk). De er rigtig gode til madpakken.

Næringsindhold i 1 bolle (hvis du laver 8 stk):

 • Kalorier: 57
 • Protein: 3,5
 • Kulhydrat: 0,75
 • Fedt: 3 g (E% 61)

85 thoughts on “Fiberboller

  • Kathe siger:

   Hej Kathrine
   Loppefrøskaller er det samme som grøn husk. Jeg ved ikke, om det vil blive godt, hvis du kun bruger husk. Jeg synes, at det godt kan smages (ikke på den gode måde) – hvis jeg bruger for meget husk.
   Du kan købe Pofiber i de fleste dagligvarebutikker og det koster ca 20 kr for en pakke.
   Mvh Kathe

   Like

 1. Pernille siger:

  Skal helt klart prøve at lave disse boller i løbet af ugen, men jeg er virkelig ikke god til smagen af kardemomme :o/ Har du en ide til hvad jeg kan putte i istedet for….? Du skriver et sted at den hjælper med at “overdøve” smage af HUSK….så tænker det ikke er hit uden en slags smag/krydderi eller hvordan….?? ;o) Og et andet spørgsmål….. der er en der i tråden her nævner noget om en “hvidløgsbehandling” :o) Ved du hvad det går ud på….det lyder lækkert hvis man kunne få dem til at smage af hvidløg og så bruges som madbrød til suppe eller andet ;o) God weekend…..

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Pernille
   Du lader bare være med at putte kardemomme i bollerne. Jeg ville selv have det svært med hvidløg i et brød (selvom jeg elsker hvidløg) – men hvis du godt kan lide det, kan du jo prøve med lidt hvidløgspulver i dejen. Hvis du vil bruge dem som madbrød, kunne det også fungere med lidt oregano eller timian i, tror jeg.
   Også god weekend til dig – og god fornøjelse med projektet. Meld gerne tilbage, hvordan det gik 🙂
   Kh Kathe

   Like

 2. Stinna siger:

  Hej Kathe! Tak for dejlig opskrift, som jeg lige har lavet (og spist ;)) med stor succes. Jeg er nysgerrig efter en ting; hvorfor skal vandet være kogende?

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Stinna
   Det er da et godt spørgsmål og jeg ved det faktisk ikke. Spørg evt i den store LCHF gruppe (hvor man kalder bollerne for TH boller).
   Kh Kathe

   Like

 3. Julie siger:

  Nu har jeg lige bagt bollerne og ville spise en lun, med smør….. Men synes godt nok de er meget gummiagtig i konsistensen 😦 bliver dine også det? Eller skal de måske køle af først? Øv synes dine så, så gode ud på billedet og dejlig luftige! 😀

  Like

 4. Janni siger:

  Det lykkedes meget bedre med håndmixeren 🙂 nubskal jeg så finde ud af hvad jeg synes om dem på madpakke imorgen 🙂

  Like

 5. Janni siger:

  Hvordan rører i nemmest dejen sammen? Jeg synes jeg rørte så hurtigt jeg kunne, men dog ved håndkraft, og resultatet blev ret øv 😕

  Like

 6. Jette siger:

  Hej Kathe
  Jeg synes ikke der står noget om gul husk i din omregningstabel… og jeg har kun den grønne. Hvor meget grøn husk skal jeg putte i denne opskrift?

  Like

 7. Louise siger:

  Ved du, om man kan tilsætte et surmælksprodukt i stedet for noget af vandet? Jeg tror, det ville klæde smagen af bollerne med lidt syre, og eddiken kan som du skriver ikke smages. Og måske kunne man tilsætte lidt frø til dejen for at give den lidt mere struktur? Rigtig dejlige boller!

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Louise
   Begge dele lyder ganske fornuftigt. Jeg ved, at der er nogen, som tilsætter kerner – så det kan du sagtens. Bare husk, at kalorie- og kulhydratindholdet stiger pænt, når du tilsætter kerner.
   Mange hilsner Kathe

   Like

 8. Heidi siger:

  Smagen er fin, måske en anelse for meget salt selvom jeg fulgte opskriften og brugte groft salt. Næste gang, for der bliver helt sikkert en næste gang, putter jeg bare lidt mindre salt i.
  Desværre faldt mine boller sammen. De blev ikke helt flade, men sådan bulede i det.

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Heidi
   Tak for din feed back. Det sker også, at mine boller hæver vildt meget op og efterfølgende falder sammen. Jeg ved ikke, om det kan være fordi, man får en lille smule for meget bagepulver i? Men det har ingen betydning for smagen, synes jeg. Dejligt at du ellers synes om bollerne 🙂
   Mange hilsner Kathe

   Like

 9. stellabm siger:

  Jeg løb tør for HUSK, så jeg supplerede med lidt affedtet mandelmel og så tilsatte jeg en spsk. chiafrø – og dryssede med dem også… lækkert. Glemte vist bare at drikke rigeligt vand (siger maven nu) 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Ja, uha. Det kan være en hård omgang uden nok væske.
   Tak for tippet, Stella. Jeg vil prøve med chiafrø. Tænker at de er gode med lidt knas.
   Kh Kathe

   Like

 10. Pingback: Fiberboller
 11. Bettina siger:

  Er det rigtigt med 1 dl fiberhusk???
  Jeg har det så svært med lugten af fiberhusk at jeg frygter de bliver uspiselige for mig, med den mængde…. :-/

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Bettina. Det er rigtig med 1 dl af den gule fiberHUSK. Jeg bryder mig heller ikke om smagen af HUSK, men sjovt nok smager bollerne ikke af det. Jeg tror dog, det er vigtigt at komme kardemomme i dejen – det overdøver smagen af HUSK.
   bedste hilsner Kathe

   Like

  • Kathe siger:

   Hej Simone.
   Man kan slet ikke smage eddiken. Du kan også bruge almindeligt eddike – eller måske citron. Jeg ved ikke, hvorfor det skal i, men jeg tror at det sammen med bagepulveret gør noget godt for bollerne. Når man hælder eddiken ned til de tørre ingredienser bruser det ligesom op (= der sker en kemisk reaktion).
   Måske andre har et bud på, hvorfor den er vigtig?
   Bedste hilsner Kathe

   Like

   • stellabm siger:

    Man kan ikke smage eddiken, men jeg tror, den er med til at give bollerne den ‘rigtige’ smag af boller – og måske noget til konsistensen? Her på 4. eller 5. dagen er de stadig fine – også køleskabskolde.

    Like

  • Kathe siger:

   Tak for det. De laver mange spændende ting, de svenskere. Kan du komme med et link – jeg kan nemlig ikke helt finde den rigtige opskrift:-)

   Like

   • Kathe siger:

    Hej Rosa
    Det er ihvertfald den samme opskrift. har du et bud på, hvorfor eddiken er vigtig?
    Jeg er spændt på, hvad du synes om dem 🙂
    Også god dag til dig.
    Kh Kathe

    Like

   • Rosa siger:

    Jeg synes de blev gode 🙂 De smager godt og har en fin konsistens. Jeg lod to af dem udgøre min frokost i dag (med skinke og ost), men det var ikke helt nok til at holde mig mæt. Tænker de er fine som supplement.
    Angående eddiken, fandt jeg dette citat:

    Hvad sker der?

    Når eddike (en syre) reagerer med bagepulveret (en base) bliver der dannet en gas i form af CO2. Du har måske eksperimenteret med den samme reaktion uden at vide det. For det er også udviklingen af gas, der får en kage til at hæve. Fordi bagepulveret reagerer med syre i dejen, som kan stamme fra sur mælk eller appelsinjuice. Boblerne i en sodavand er også CO2 og bliver også kaldt for kulsyre.

    Kilde: Science Explorer

    Link: http://www.exploratorium.edu/science_explorer/bubblebomb.

    Like

   • stellabm siger:

    Det troede jeg også, men de var ganske fine. Jeg er faktisk ret overrasket over konsistensen i dag. Det bliver bestemt ikke sidste gang, jeg får sådan én som mellemmad om eftermiddag. Modsat fiberkiks (de der fra Føtex), så mætter de her.
    Jeg vil prøve at lave nogen, som bliver udsat for hvidløgsbehandlingen (croutoner til hvidløgssuppe)

    Like

 12. Maja Schlünsen siger:

  De er sygt gode! 😀 Man skal blot være opmærksom på, at de skal være ret flade inden de kommes i ovnen, da de hæver dejligt op 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Lis.
   Så må du have gang i ovnen. De er hurtigt bagte og billige i kalorier og kulhydrater. Kunsten er så bare at nøjes med en enkelt 🙂
   Kh Kathe

   Like

   • Klidmoster siger:

    Tak. Den ligger klar på Klidmoster.dk allerede. Gik i køkkenet 5 minutter efter jeg havde læst din opskrift 😀

    Kh Malou

    Like

   • Kathe siger:

    Hold da fast, der er gang i de små køkkener idag. Men du mener vel klidfaster.dk og ikke klidmoster (ikke så nemt, når man har flere blogge at bestyre ;-))?
    Jeg må straks se, hvad du har bedrevet 😉

    Liked by 1 person

 13. Kristina siger:

  De ser virkelig lækre ud!!! 🙂 jeg tåler desværre ikke eddike. Hvad er mon bedst at erstatte æblecidereddike med?

  Like

  • Kathe siger:

   HUSK er det samme som loppefrøskaller. Jeg bruger fiberHUSK, som er den koncentrerede form og vejer dobbelt så meget som den grønne HUSK. Jeg bruger ikke selv andre mærker, så jeg er i tvivl om, hvorvidt loppefrøskaller svarer til den ene eller den anden slags HUSK. 1 dl fiberHUSK vejer 60 g – og du skal bare have samme vægt af dine skaller.
   Mvh Kathe

   Like

   • Charlotte Baltzar siger:

    Jeg prøvede idag at bruge loppefrøskaller istedet for fiberhusk (og omregnede som var det grøn Husk, vejede det dog ikke gik bare med 1 dl fiberHusk = 2 dl grøn Husk/loppefrøskaller) og min dej blev helt mørke brun og MEGET bastand, men fik mast nogle “kugler/boller” og måtte bage dem i først 30 min varmluft og så 20 min alm ovn før de var færdigbagte, og næsten sorte (ikke brændte!) i farven! De havde en meget bastand/tæt krumme men smagen var ok, men ikke imponerende!😂 jeg tænker jeg må prøve igen når jeg har fiberHusk i skabet! 😂 men alternativ farve jeg fik på mine boller må man sige! 🙈

    Like

   • Kathe siger:

    Øv da for en træls oplevelse. Du kan sagtens erstatte fiberhusk med loppefrøskaller og umiddelbart ser din omregning rigtig ud. Men det kunne virke som om, du alligevel har fået for meget fiber i dejen. Prøv at holde lidt fiber tilbage næste gang – der skal nemlig ikke så meget til, før det går galt. Du kan som regel piske mere vand i, hvis dejen virker for tyk, når den har stået i 5 minutter.
    Bedste hilsner Kathe

    Like

  • Kathe siger:

   Nemlig, Xenia – smør skal der til (og vi kan tillade os det med disse boller). Husk kardemommen, den giver dem den “rigtige” bollesmag 🙂
   Kh Kathe

   Like

  • Kathe siger:

   Jeg er spændt på, hvad du synes om dem, Stella. Selv er jeg begejstret. De er ekstra gode dagen efter, hvis du smider dem i brødristeren. Sidder iøvrigt lige med Dians Kaisers bog – for nu går jeg igang igen igen 😉
   Kh Kathe

   Like

   • stellabm siger:

    Sjovt at du lige sidder med hendes bog – jeg har lige købt laks til aftensmaden – skal have den der ret med laks og rejer, hun har i bogen. Jeg er også meget spændt på dem – jeg håber, jeg måske kan nå at bage en portion, inden jeg kører igen. kh Stella

    Like

   • stellabm siger:

    De er fantastiske! Jeg kom til at spise to. En med tandsmør og en med et par gode skiver ost på. Til hverdag nok lige i overkanten, men en til eftermiddagskaffen tror jeg vil være rigtig god. Mums..

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s