Citronfromage

Citronfromage er en af yndlingsdesserterne fra min barndom – og så er den utrolig nem at gøre LCHF venlig. Det kan til gengæld være mere udfordrende at få husblassen til at opføre sig reglementeret – så der ikke kommer klumper i fromagen eller den skiller og laver bundfald.  Da min mand var barn, troede han fuldt og fast på, at klumperne i svigermors ellers ganske velsmagende citronfromage var vingummibamser 🙂

Hvis du ikke ønsker vingummibamser eller bundfald i din citronfromage, skal du huske at:

  • Alle ingredienser til fromage skal have samme temperatur – gerne stuetemperatur.
  • Husblassen skal udblødes i rigeligt koldt vand.
  • Bladene skal lægges i vandet et efter et, så de ikke klistrer sammen.
  • Husblassen skal smeltes over svag varme (gerne vandbad) . Det smelter ved 38 °, så vandet behøver ikke at bulderkoge. Rør ofte, og undgå, at husblassen bobler og bliver for varm.
  • Hæld evt din flydende husblas gennem en sigte, inden den kommer i æggemassen. Så er du helt sikker på,a t der ikke er klumper i.
  • Det er vigtigt at piske konstant, når du hælder den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle – ellers kan der også komme klumper
  • Flødeskummet skal først vendes i, når æggemassen er afkølet og let stivnet (det varer kun få minutter). Vender du flødeskummet og hvider i for tidligt, så deler din citronfromage sig måske.

Citronfromage

Citronfromage

Ingredienser

  • 6 blade husblas
  • 4 pasteuriserede æggeblommer (eller almindelige æg, der jo ikke længere indeholder salmonella)
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 100 – 150 g Sukrin melis (eller Sukrin Gold, som du har malet fint i en kaffemølle)
  • saft og revet citronskal af 2 usprøjtede citroner
  • 3 ½ dl piskefløde + evt. lidt ekstra til pynt
  • evt macadamianødder i hvid chokolade med citron som pynt – eller bare flødeskumsroser

Fremgangsmåde:

  • Tag alle ingredienser ud af køleskabet i god tid, så de kan få stuetemperatur.
  • Læg husblasbladene et efter et i en stor skål med koldt vand. Lad dem ligge i vandet i 10 minutter.
  • Riv skallen af citronerne på den fine side af rivejernet.
  • Pisk æggehviderne stive i en  skål. Det er vigtigt at gøre det med helt rene piskeris, da det ellers ikke kan blive stift. Så jeg pisker altid mine hvider først.
  • Pisk æggeblommer, sukrin og citronskal med en elpisker til helt hvidt skum – der skal piskes grundigt og længe. Vær lidt tilbageholdende med sukrin – du kan sagtens komme mere i ved den sidste piskning, hvis det ikke er sødt nok.
  •  Pisk fløden til blødt flødeskum.
  • Tag husblassen op af vandet, og læg den i en lille skål med det vand, der hænger ved. Tilsæt en smule af citronsaften. Smelt husblassen  i en skål over vandbad. Husblassen skal kun lige akkurat blive fl ydende og må ikke boble.
  • Tag gryden af blusset, og bland resten af citronsaften i den smeltede husblas.
  • Pisk husblas/citronsaft i den piskede æggeblommemasse. Smag til med evt ekstra sukrin.
  • Lad blandingen stå lidt, så den er afkølet og let stivnet.
  • Vend derefter forsigtigt flødeskum og til sidst de piskede æggehvider i. Når alle ingredienserne har samme temperatur stiver husblasen ikke så hurtigt, hvilket er det der giver klumper. Ved bundfald har æggemassen ofte været for varm i forhold til æggehviderne, så de dermed “smelter” eller mister noget af luften.
  • Hæld fromagen i 6 portionsglas og dæk med husholdningsfilm. Lad desserten stivne ca. 2 timer i køleskabet.
  • Pynt fromagen med flødeskum og nogle strimler citronskal lige før servering. Eller som her ganske enkelt med en macadamianød vendt i hvid chokolade med citron og cayenne.

 

20 thoughts on “Citronfromage

  1. Christina siger:

    Hej Kathe
    Jeg har fulgt opskriften på din citronfromage, men den er blevet ekstrem / hvinende sød, så sød at den kradsede i halsen… Jeg brugte de 150 g sukrin melis der stod, kan det tænkes at det skulle have været sukrin (altså ikke melis)? Jeg tænker 1/3 ville have været rigeligt?
    Jeg har aldrig prøvet at lave citronfromage før, men konsistensen efter at have fulgt din opskrift, blev helt perfekt – luftig og uden klumper (dog måtte jeg el-piske flødeskummet for ægge/husblas-massen stivnede alt for hurtig for mig) – men det virkede fint, at el- piske og så herefter vende hvider i.
    Mange hilsner
    Christina

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Christina
      Super, at konsistensen blev tilfredsstillende. Det er jo den, der driller rigtig mange.
      Mht sødning, så bruger jeg aldrig almindeligt Sukrin, da det har en lidt kold smag (som jeg ikke bryder mig om).
      Det betyder en del, hvor meget citronsaft, du får ud af citronerne. Jo mere saft = jo mere surt bliver det og jo mere sukrin er der brug for. Vi har desuden forskellige præferencer for, hvor sødt noget skal være (og jeg kan godt lide det sødt – også sukrinsødt).
      Mit bedste råd er, at du f.eks. nøjes med 100 g Sukrin melis næste gang – og evt smager det til. Du kan sagtens tilsætte mere Sukrin melis under den sidste piskning, hvis du vil have mere i.
      Iøvrigt tak for din feed back.

      Bedste hilsner
      Kathe

      Like

  2. Mille siger:

    Det ser sørme lækkert ud. Tror du mon, at man kan bruge kokossukker i stedet for sukrin? 🙂

    På forhånd tak for hjælpen!

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Mille
      Det kan du godt. Men du skal helst male det i en minihakker – ellers kan du risikere en ubehagelig knasen. Og du skal vide, at kokossukker påvirker blodsukkeret.
      Mvh Kathe

      Like

  3. CharlotteR siger:

    Tricket med husblas (for at undgå klumper) er at alle ting har samme temperatur. Derfor giver det ikke helt mening når du skriver, at alle ingredienserne skal være kolde. Hvis de alle har stuetemperatur er det meget nemmere at undgå klumper. Desuden hjælper det at smelte husblasen med lidt af cirtonsaften, og når det er smeltet komme resten af saften i husblasen. På den måde har man en større mængde husblasvæske, som også er tyndere, og dermed nemmere at få vendt i æggemassen.

    Når alle ingredienserne har samme temperatur stiver husblasen ikke så hurtigt, hvilket er det der giver klumper. Ved bundfald har æggemassen ofte været for varm i forhold til æggehviderne, så de dermed “smelter” eller mister noget af luften.

    Håber det er ok jeg lige blandede mig i din fremgangsmåde,. Prøv at se om det ikke er nemmere at undgå klumper på denne måde.

    Like

    • Kathe siger:

      Tusind tak for dine tip, som ganske sikkert kan være til glæde for mange. Det er altid ok at blande sig – det er jo på den måde, at vi alle bliver klogere 🙂
      Jeg har ikke selv været uheldig med husblas, så min viden i indlægget er noget, som jeg har researchet mig frem til.
      Hvis det er ok, vil jeg tage dine tips med også?
      Bedste hilsner Kathe

      Like

      • CharlotteR siger:

        Det er helt fint.

        Formage er jo rigtigt lækkert når der ikke er klumper i. Det er en skam at så mange er bange for at lave det for det er egentligt enkelt i forhold til andre desserter.

        Jeg er uddannet husholdningslære,.

        Like

      • Kathe siger:

        Jeg er helt enig med dig. Og det enkle er ofte det bedste – som med citronfromage. Jeg fornemmede godt, at der var noget faglighed bag dit svar – og takker for dit input. Sig endelig til, hvis du opdager andre “smuttere” i mine indlæg.
        Og rigtig god lørdag 🙂

        Like

  4. stellabm siger:

    Mums… Citronfromage er uden sammenligning den bedste dessert ever! Jeg tror sørme, jeg vil lave den i næsste uge når vi får gæster – og prøve med dine hvide macademia-hvid chokolade… Jeg er opvokset med bundfald; det er omtrent lige så ‘lækkert’ som vingummibamserne 🙂

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Stella
      Du har helt ret i, at bundfald fra en citronfromage heller ikke er det mest spændende i komme i munden.
      I weekenden vil jeg lave en LCHF appelsinfromage med Cointreau. Den skal pyntes med mørk chokolade, eappelsinfilet´er og smørristede hasselnødder. Mon ikke, det kommer til at smage ok?
      God fornøjelse til dig med citronfromagen.
      Bedste hilsner Kathe

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s