Ratatouille med bagt aubergine

Smuk, lækker og med masser af smag. Så enkelt kan det siges om denne grøntsagsret, der kan spises som tilbehør til kød eller fisk – eller som vegetarret med et godt drys revet parmesan eller pecorino. Husk at bruge en god olivenolie, da den også giver retten meget smag. Opskriften inspireret af auberginekaviar fra Thomas Rode Andersens “Stenalderkost“, som jeg inden længe kommer med en anmeldelse og en give away af her på bloggen.

Ratatouille med bagt aubergineRatatouille med bagt aubergineRatatouille med bagt aubergine

Ingredienser til 4 personer

 • 2 store auberginer
 • 1 stort skalotteløg (almindeligt løg kan bruges, men det har ikke så meget smag som skalotteløg)
 • 2 gulerødder
 • 1 porre
 • 2 persillerødder
 • 6 soltørrede tomater
 • 2 fed hvidløg
 • lidt rød chili (mængde afhængig af, hvor stærk du ønsker retten)
 • 3 håndfulde frisk basilikum
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • olivenolie
 • salt, friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl auberginerne og gnid dem ind i olivenolie. Læg dem i et ildfast fad og bag dem i ca 40 minutter ved 200 grader, indtil de er helt bløde. Afkøl, flæk dem og skrab kødet ud af skrællen. Hak det groft, kom det i en sigte og pres væden ud af det. Svits de øvrige grøntsager (undtagen auberginen og krydderurterne), som alle skal være finthakkede, i olivenolien i en gryde i 3-5 minutter. De må ikke tage farve. Tilsæt auberginekødet og varm det igennem. Smag til med salt og peber og vend de hakkede krydderurter i retten, som serveres rygende varm – gerne med et drys af en god revet ost.

2 thoughts on “Ratatouille med bagt aubergine

 1. Lis siger:

  Jeg elsker denne franske spise – her er mit bud på denne ret:

  Nem og simpel vegetarret – kan også anvendes som tilbehør til fx oksekød og lam. Indrømmet, i sin ur-udgave består retten af just høstede solmodne grøntsager fra middelhavsområdet. Det er det provencalske bondekøkkens høstfest, forestiller jeg mig. Det meste af året kan den slags ikke opdrives i Danmark. Da slet ikke i januar og februar måned! Så på denne tid må vi tage det bedste fra drivhusene (økologisk, naturligvis) og drømme os til resten. Til lige nøjagtig denne ret går det endda; det hele koges godt og grundigt sammen og gør forskellen til den perfekte ‘friske’ udgave til at leve med.

  Som hovedret til 2 (sultne) personer
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1-2 peberfrugter
  • 1-2 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • Lidt chili
  • 2 dåser flåede tomater
  • Rødvin
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • Krydderurter – fx persille eller basilikum
  • Creme fraiche
  • Brød
  Skær alt i mundrette stykker (fx 2 x 2cm), hak dog hvidløg og chili lidt finere. Sauter chili, løg og hvidløg i olivenolie i en sauterpande eller tykbundet gryde. Tilsæt de øvrige grøntsager. Lad det sautere knap et kvarter ved god varme. Rør hyppigt. Hvis du alligevel har tænkt dig at servere rødvin til, så træk flasken op nu og hel et glas på og lad det reducere. Tilsæt så tomater og salt og peber.
  Lad det koge godt og grundigt sammen. Det tager en times tid. Husk det er ‘fri tid’ – maden passer sig selv, blot du rører engang imellem. Gerne uden låg det sidste stykke tid, så retten koger ind til lidt fastere konsistens. Smag til med salt, peber og evt. tørret chili, hvis det mangler styrke. Jeg foretrækker det med diskret varme, men absolut ikke brændende. Slut med at vende lidt friske krydderurter i. Fx persille eller basilikum (kan udelades, hvis du ikke lige har). Jeg serverer desuden ofte – muligvist noget uortodokst – retten med en klat creme fraiche på toppen. Godt brød til er essentielt.

  Smager også rigtig god næste dag og næste dag som koldt tilbehør til en lille frokostret.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s