Boganmeldelse: “KUREN til varigt vægttab” af Henrik Duer

Anmeldelse af "KUREN til varigt vægttab" af Henrik Duer

Du skal ikke købe denne bog, hvis du ønsker en færdiglavet kostplan til en diæt, hvor du er garanteret at tabe x antal kilo i løbet af ingen tid. Nogle kilo, som du højst sandsynligt tager på igen. Du skal  købe “KUREN til varigt vægttab af Henrik Duer (HD), hvis du ønsker en indsigt i, hvad der i virkeligheden skal til for, at du kan tabe dig og ikke tage på igen. Hvis du tør se i øjnene, at der ikke findes nogen lette løsninger. At du skal være villig til at lægge dine kost- og motionsvaner om – og holde fast i disse forandringer.

Som mange af jer ved, tabte jeg mig 48 kg for godt 4 år siden. Jeg havde inden da været på ufattelig mange slankekure uden held. Nogle gange var kuren at undgå fedt (og da spiste jeg mange marengser, skulle jeg hilse og sige) – andre gange skulle jeg spise mange kartofler, eller få eller noget helt fjerde. Jeg trænede ikke, fordi det var ikke noget for mig – og det havde jeg aldrig gjort. Ofte holdt jeg mine slankekure for mig selv, for det var jo lidt flovt, at jeg blev ved og alligevel blev tykkere og tykkere. Til sidst lykkedes det heldigvis for mig vha en fornuftig diætist, min skønne familie og min nye karriere som medlem i et fitness center. I virkeligheden var det måske kombinationen af det hele, der gjorde det til en succes, som stadig holder. Jeg interesserer mig stadig meget for vægttab og hvad det lige er, der gør, at man ikke tager det på igen. Jeg sluger alle tv udsendelser og bøger om emnet og har således også fulgt med i Henrik Duers programmer på TV3: Ekstremt fed, hvor han har 1 år til at hjælpe ekstremt overvægtige til at tabe sig.  Det gør han på en virkelig fin måde, hvor han både viser indføling og presser deltagerne til at yde deres bedste. Derfor var jeg også meget begejstret, da jeg fik muligheden for at læse og anmelde hans bog om KUREN til varigt vægttab. For den kur vil jeg da meget gerne kende.

Henrik Duer er uddannet træningsfysiolog, hvilket man tydeligt mærker i bogen (på den gode måde altså). Bogen indeholder dejligt mange eksempler på, hvad det er der virker, når man skal tabe sig og holde vægten – både fra store undersøgelser og fra HD`s egne erfaringer. Som læser bliver man ført gennem vægttabets  faser og får hjælp til at lave sin egen plan over, hvordan man  taber sig, hvordan man kommer igang igen, når det begynder at gå langsomt og ikke mindst, hvordan man vedligeholder sin vægt, når målet er nået.  Jeg kan godt lide bogen, fordi den fokuserer på hele pakken. Man bør ikke ensidigt fokusere på psyken, kosten eller træningen. Det hele påvirker hinanden.

Kathe Rav Nytaarslobet_2011_0695 (2)

Psykologien: HD skriver om det at tage en beslutning om at ville tabe sig. Hvor vigtigt det er, at man får sit netværk som medspillere. At man taler positivt og coachende til sig selv. Spørger sig selv om, hvordan det vil være at være slank? Hvordan det vil være, hvis man fortsætter med sine nuværende (og dårlige) mønstre?

Træningen: HD pointerer hvor vigtigt det er at komme igang med at træne, hvis man ikke gør det. At lidt træning altid er bedre end ingen træning. Man skal huske sin styrketræning, hvilket mange ikke gør, fordi de er så fokuserede på konditionstræning, når de skal tabe sig. Styrketræning kan også være rigtig god kalorieforbrænding, men vigtigst af alt, så forebygger den tabe af muskelmasse under et vægttab og naturligvis gør den os også stærkere. Han kommer med rigtig mange forslag til, hvordan man kan sammensætte sin træning og der er skemaer til såvel erfarne som nybegyndere. Her skriver han om, hvordan man sammensætter sin træning, så man forbrænder mest fedt på kortest tid – for det er jo fedtet, vi gerne vil af med.

Kosten: HD er ikke fortaler for en bestemt diæt. Han mener, at man skal lave sin egen kur og at man kan spise, hvad man vil – bare man holder sig på lavt nok antal kalorier. Man skal følge den kur, der passer til én, hvilket jeg kun kan give man ret i. Selv har jeg også valgt at kombinere LCHF, stenalderkost og low carb. Jeg tror ikke, det er sundt at køre 100 % efter en bestemt kostretning. HD henviser til en undersøgelse af nogle supertabere, som alle havde tabt sig mere end 30 kg i gennemsnit. Ingen af disse havde fulgt en bestemt kur. Det vigtigste er at holde styr på kalorierne.  Dog pointerer han, at det er vigtigt at spise proteinrigt (ikke for meget rødt kød) og at en kulhydratfattig kost kan være en fordel. I bogen er der eksempler på kostplaner, men ingen opskrifter.

Min vurdering: Det er en super god bog, som giver en god indsigt i, hvordan man griber et vægttab an, hvis man virkelig mener det. Den er god, fordi den ikke lægger skjul på, at det er en stor forandring, der skal gøres – og det er en forandring, som man skal holde fast i. Derfor handler det også om at finde en måde, der passer til den enkelte. Bogen kommer med en masse redskaber til, hvordan man skal tackle sit nye liv og man føler sig godt guidet. Det er en bog, der giver hjælp til selvhjælp – og det er en meget sympatisk tankegang, synes jeg. Det er en bog, der er rar at læse, fordi den er skrevet i et godt sprog og krydret med rigtig mange eksempler fra Henrik Duers arbejde samt fra alle mulige spændende undersøgelser, der er lavet omkring vægttab. Jeg følte mig rigtig meget klogere, da jeg havde læst bogen (og det er skrevet af en, som har læst RIGTIG meget om vægttab).

“KUREN til varigt vægttab” koster 250 kr og kan bl.a. købes her

Bogen er blevet tilsendt os som anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

8 thoughts on “Boganmeldelse: “KUREN til varigt vægttab” af Henrik Duer

 1. stellabm siger:

  Den bog er sat på julegave-ønskesedlen! Jeg er kommet i gang med styrketræningen nu – og også lidt konditionstræning. Men det kunne være fedt at lære noget mere. Dejligt indlæg, i øvrigt.. Og ja.. der er godt nok langt fra sofa til hoveddør – især fordi sofaen godt kan finde på at bruge sugekopper 🙂 Men øvelse gør mester 🙂 God søndag.

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Stella
   Det er også en rigtig bog, som du godt kan glæde dig til at læse. Dejligt at høre, at du er kommet igang med træningen – det gør godt. Selv er jeg kommet ud af rytmen – det er gået ned ad bakke, siden jeg kom til skade med min ryg. Så jeg mærker også meget rydeligt sugekopperne i sofaen. Jeg har dog besluttet at prøve igen, om jeg kan tåle at løbe. Det var jeg nemlig rigtig glad for engang.
   Også rigtig god søndag til dig.
   Bedste hilsner Kathe

   Like

 2. Mette siger:

  Hej Kathe.
  Jeg overvejer at købe bogen, men er i tvivl om hvor megen hjælp til styrketræning bogen indeholder. Kan du hjælpe med det? Er selv først for nogle måneder siden kommet ordentlig i gang med at styrketræne og mangler stadigvæk en del viden/inspiration på det område. Har Henrik Duer det med i bogen? Programmer eller retningslinier fx hvilke områder hvilke dage, hvor meget vægt og antal gentagelser osv.
  Er vild med hans tilgang til emnet. Bor i USA, så har ikke mulighed for at få bogen i hånden før jeg evt. køber den, så håber på lidt hjælp fra dig af 🙂
  Venligst Mette

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Mette
   Jeg har bogen pakket ned pt pga ombygning af vores køkken, så jeg kan ikke huske alle detaljer. Der står en del om styrketræning og kombinationen af styrke og konditionstræning. Det er overvejende principperne i det – altså retningslinjer, som du skriver. Men jeg synes, at der stod megt om træning. Bogen handler jo om vægttab, og den fokuserer på “hele pakken” – altså det mentale, sociale, kosten og træningen. Hvis du vil tabe dig, kan jeg absolut anbefale bogen. Hvis du skal bruge en træningsbog bare for træningens skyld, så tror jeg ikke, du skal købe den.
   Håber, det var til lidt hjælp.
   Mange hilsner Kathe

   Like

 3. Julie siger:

  Først og fremmest, rigtig velskrevet indlæg! Tror jeg vil låne bogen på biblioteket – min kost har jeg styr på, det kniber mere med motionen 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Tak skal du have – og held og lykke med motionen. Det sværeste for mig er altid stykket fra sofaen til hoveddøren. Når først jeg er kommet ud, så går det hele af sig selv 🙂
   Mvh Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s