Pesto med mandler og manchego

Forleden holdt jeg store mandeldag med 1 kg lækre mandler fra min nøddemand i Bazar Fyn (han giver gode mængderabatter, hvis man køber nogle kilo ad gangen). Jeg fik produceret brændte blandede nødder, ovnbagte salte mandler med smør samt et par glas af denne pesto.

For nogle år siden begyndte jeg at lave min pesto på mandler, fordi de dels er sundere end pinjekerner og dels er ret meget billigere.  Jeg bruger desuden altid en tør ost, som kan være en parmasan, manchego eller pecorino – eller hvad jeg lige har liggende i ostekassen.

Det er super vigtigt at bruge en ordentlig ost, da det giver meget smag til pestoen, som smager forskelligt, afhængig af hvilken ost man bruger. Og så er pesto noget af det nemmeste i verden at lave – og den smager betydeligt bedre end de færdiglavede versioner 🙂

Pesto med mandler og manchego

Vi bruger af gode grunde ikke pestoen på pasta, men til alt muligt andet: som smørepålæg, på kylling, til at stege grønsager i osv. Man kan udelade hvidløget, hvis man ikke kan lide det – og iøvrigt variere forholdet mellem ingredienserne indtil, man synes at pestoen smager godt. Jeg kan godt lide en grov, lidt fast pesto, men den kan blendes og fortyndes med olie, til der opnås en passende konsistens. Min pesto bliver sjældent ens fra gang til gang.

Jeg tager altid udgangspunkt i James Oliver´s opskrift:

Ingredienser:

 • ½ fed hvidløg
 • 3 håndfulde basilikum (blade og stilke)
 • 1-2 håndfulde mandler
 • 1 håndfuld revet tør ost (parmasan, pecorine, manchego)
 • gerne lidt frisk presset citronsaft
 • olivenolie til du opnår en passende konsistens (3-4 dl)
 • ½-1 ts groft salt

Mandlerne ristes på en tør pande og hakkes fint i en foodprocessor eller minihakker. Basilikum og hvidløg blendes med et par dl olie. Det hele blandes med de hakkede mandler og den revne ost. Blendes med olie, indtil du kan lide konsistensen. Smages til med citronjuice og groft salt.

6 thoughts on “Pesto med mandler og manchego

  • Kathe siger:

   Det er svært at sige – men nok i et par uger. Du skal undlade at stikke urent bestik ned i glasset med din pesto, så holder den længere. Jeg plejer at bruge min op, inden den når at blive dårlig – men ellers ville jeg bare snuse til den. Og hvis den dufter godt og er uden mug – så er den ok i mit køkken 🙂

   Like

 1. Lørna siger:

  Jeg har også brugt mandler til pesto i lang tid og det fungerer jo fuldstændig lige så godt som pinjekerner. Men da jeg læste din blog kom jeg i tanke om at det da er ALT for længe siden jeg har lavet saltmandler. mmmmh… Godt det er weekend! 🙂

  Like

 2. Sheila siger:

  Jeg har aldrig tænkt på at erstatte pinjekernerne med mandler. God idé. Jeg ELSKER pesto, og så er det en genial måde at får fedt på 🙂

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s