Uge 52: Slank med sødemidler

Det er næsten religiøst, hvorvidt man er til sødemidler eller ej. Vi er ikke i tvivl om, at det bedste ville være både at undgå sukker og  sødemidler. Det er bare ikke muligt for os.  Her i huset har vi nemlig mange søde tænder og en tendens til at spise lidt for meget af de søde sager, når først vi kommer igang. Derfor undgår vi  rent sukker  og bruger  diverse sødemidler, når noget absolut skal sødes. Det betyder, at alt sødes enten med sødtabletter, flydende sød eller Sukrin. Den eneste undtagelse er vor fars havregryn om morgenen. De skal bare have sukker på – ellers er det ikke rigtige havregryn :-).

Nogen synes, at sødemidlerne har en bismag. Vi har vænnet os så meget til dem, at for os er det almindeligt sukker, der smager mærkeligt. Slutteligt bør det tilføjes, at vi selvfølgelig prøver at undgå både sukker og sødemidler. Det er bare ikke altid så nemt – man er jo kun et menneske 🙂

mitliv.dk finder man en fin oversigt over de forskellige sødestoffer – bl.a. hvilke af dem, der indeholder aspartam (som mange af os ikke er så glade for)

Vores foretrukne sødemidler er (i prioriteret rækkefølge):

Sødemidler

Sødemidler

  1. Sukrin, fordi det er 100% naturligt og ligner og opfører sig som almindeligt sukker. Man kan lave brændte mandler eller brunede kartofler med det. Man kan piske det med æggehvider og lave marengs af det. Man kan blande det med kanel til kanelsukker. Det søder ikke helt så meget som almindeligt sukker, og nogen synes at det har en lidt “kølig” smag. Men vi elsker det. Sukrin kan kun købes i helsekostforretninger og på nettet. Det koster 60 kr for ½ kilo, så vi bruger det f.eks. ikke til bagning (kager er pr. definition heller ikke sunde, så hvorfor overhovedet lave dem?) og fås både som melis, brun farin og flormelis.
  2. Cologran  (fordi det er det billigste og med mindst bismag). Her bruger vi sødtabletterne til te, den flydende version til flydende retter (og til at søde fromage frais og skyr og vores hjemmelavede jordbærsyltetøj) . Disse produkter indeholder ikke aspartam. Cologran kan kun købes i LIDL.
  3. Hermesetas har  en drys let version uden aspartam (modsat Cologran´s drys let, som er med aspartam), som vi er ret glade for. Den drysser vi f.eks. oven på morgen grød eller andre steder, hvor man ville bruge flormelis.
  4. Stevia (Hermesetas) er det nyeste skud på sødemiddel stammen. Det er også 100% naturligt og foretrækkes f.eks. af vores diætist, Sabrina. Vi er ikke så begejstrede for det, da vi synes, det her en bismag af lakrids. Sabrina siger, der er fordi vores smagsløg har vænnet sig til de andre sødemidler. Til gengæld er vi helt vilde med de nye Haribo Stevi-lakridser med Stevia! Stevia kan købes i Kvickly, Føtex, Bilka mm.

Eksempler på Rav foods slankevenlige opskrifter med sødemidler:

Mad med kunstige sødemidler

Æbledessert på 5 minutter – sund jordbæris – brændte mandler med Sukrin

Æbledessert på 5 minutter

Sund jordbæris

Brændte mandler med Sukrin

Alle vores opskrifter på nær kage opskrifterne indeholder sødemidler, hvis der skal bruges sukker i retten. Hvis man er imod brugen af disse, kan sødemidlet uden videre erstattes med almindelige sukker.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s