At tabe sig på LCHF

For ca 5 år siden tabte jeg mig knap 50 kg og tog siden de ca 20 kg på igen. Jeg har ihærdigt forsøgt at tabe mine genstridige genbrugskilo vha LCHF – og det er ikke lykkedes for mig. Endnu da. Efter jeg  har læst Diana Kaisers  nye bog “Ned i vægt med LCHF med anbefalinger til, hvad man skal gøre for at tabe sig (Diana har selv tabt sig 50 kg vha LCHF) – er jeg blevet mere optimistisk.  Jeg kan nu tydeligt se, hvor det er gået galt for mig. Og det er jo det første skridt på vejen til at få rettet op på sagerne.

Mine LCHF fejl (i forhold til at jeg gerne vil tabe mig):

Jeg har skrevet mine tidligere antagelser i kursiv.

 • piskefløde i kaffen (fløde er jo LCHF) – og jeg drikker en del kaffe
 • flere fedtkilder til måltiderne (fedt er jo godt på LCHF, så vi kan blive mætte) – f.eks. olie, ost, avocado og nødder
 • 1 (-2) glas rødvin om aftenen (rødvin indeholder jo ikke særlig mange kulhydrater)
 • aftenhygge for eksempel med flødeskum med bær og nødder (fløde er jo ok på LCHF)
 • i perioder for meget snacking med nødder og chokolade (bare det er med en høj kakao procent, er det ganske sundt)

Når jeg ser det sort på hvidt, forstår jeg pludselig godt, hvorfor kiloene ikke bare rasler af mig. Tag ovenstående adfærd og læg en overgangsalder samt mindre træning pga rygskade oveni – så står det vist lysende klart for enhver.  Jeg kan godt regne ud, hvad det fører til, hvis jeg fortsætter den nuværende kurs. Da jeg trives super godt med min LCHF kost, vil jeg følge nedenstående råd fra Diana Kaiser (det hele står naturligvis mere grundigt beskrevet i hendes bog).

Om piskefløde i kaffen, skriver DK, at det er bedre at bruge mælk i kaffen end piskefløde, hvis man iøvrigt er dækket ind med fedtstof. I 1 dl fløde er der kun 1½ g kh mindre end i 1 dl minimælk. Til gengæld er der 10 gange så mange kalorier. Og det har man jo ikke behov for i forbindelse med vægttab. Men OBS mængden, så den ene dl ikke pludseligt er blevet til ½ l. For så får du pludselig mange kulhydrater alligevel.

Tilladte LCHF fødevarer, hvis du gerne vil tabe dig:

 • Kød: alle former incl skind og fedtkant
 • Fisk og fjerkræ: alle slags
 • Mejeri: fløde og creme fraiche 38%, græsk yoghurt 10 %, oste (du skal bruge de fede mejeriprodukter og oste som en erstatning for fedtstof)
 • Grøntsager: overjords
 • Saucer: de fede af slagsen
 • Nødder: begrænset, mandler er bedst (se byttelisten). Brug dem som en erstatning for fedtstof (det gælder også for avocado)
 • Fedtstoffer: kokosolie, olivenolie, smør, rapsolie

Fedtstof bytteliste:

Sørg for at få en passende mængde fedtstof til alle dine måltider (de angivne mængder er til en kvinde) og vælg mellem følgende:

 • 2 sp af en af følgende: olie, smør, mayonnaise, nødder (undtaget er mandler), pesto, tapenade
 • ELLER
 • 1 dl af en af følgende: avocado, oste, fede mejeriprodukter (piskefløde, creme fraiche 38%), oliven, mandler, fede saucer

Det fedtstof, som du steger din mad i, skal du ikke regne med i ovenstående mængder. Hvis der er meget fedt på/ i dit kød, kan du reducere mængden af ekstra fedtstof.

Morgenmad:

 • 2-3 æg eller kød og grøntsager
 • fedtstof fra byttelisten

Frokost:

 • 150 g kød, kylling, fisk (sv. til din håndflade incl fingrene)
 • 200 g overjordsgrøntsager (sv. til din håndflade incl fingrene)
 • fedtstof fra byttelisten

Eftermiddag (skulle ikke være nødvendigt, så kun hvis du er MEGET sulten):

 • ca 100-200 kcal
 • kan være 1 æg eller 30 g ost eller 1 kyllingspyd
 • smoothie af 2 dl kokosmælk + 30 g bær

Aftensmad:

 • 150 g kød, fisk, kylling (sv. til din håndflade incl fingrene)
 • 200 g overjordsgrøntsager (sv. til din håndflade incl fingrene)
 • fedtstof fra byttelisten

Drikkevarer (ad libitum):

 • kaffe, te UDEN mælk eller fløde
 • vand, light sodavand (det er der forskellige meninger om – jeg ved det)

Det ser da utrolig enkelt ud, ikke sandt. Jeg vil ihvertfald gå igang – endnu en gang – og tænke, at denne gang lykkedes det.

 – og husk, at kun kaffe, te og vand er ad libitum – alt andet “koster” (dette er ment som en reminder til mig selv ;-)).

Ned i vægt med LCHFTab i vægt med LCHF-3

Dette indlæg indeholder affiliate links, der giver os kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. 

30 thoughts on “At tabe sig på LCHF

 1. Eva siger:

  Hej
  Jeg vil gerne dele min egen oplevelse på denne front. Jeg tabte mig fint på lchf i ca. et halvt år – og derefter stod vægten (og målene) stille. Ligegyldigt hvor strikst jeg spiste, skete der ikke noget.
  Så læste jeg i Anna Bogdanovas bog Skyhøj Forbrænding. Faktisk læste jeg den for at få inspiration til træning. Men så stod der lige pludselig noget som jeg kunne relatere til! Nemlig at man kan opleve at tabe sig i starten på lchf – men så stopper det. Og at det faktisk handler om kroppen har brug for kulhydrater til at regulere diverse ting, fx stofskiftehormoner. Jeg ved godt at der er tusind meninger om hvorvidt man har brug for kulhydrater eller – jeg vil bare fortælle hvad der har virket for mig 🙂 For jeg begyndte nemlig at spise som Anna anbefaler, og det indebærer at spise kulhydrater på strategiske tidspunkter. Og det har virkelig hjulpet mig. Jeg har bedre energi og er blevet slankere. Jeg spiser stadig ikke kulhydrater til størstedelen af mine måltider, men får fx en håndfuld stivelse til aftensmåltidet.
  Den bog kan kun anbefales 🙂

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Eva
   Tak fordi du deler dine erfaringer med os. Du har helt ret i, at det er forskelligt, der virker for os hver især. Da jeg tabte mig mine 50 kg, spiste jeg faktisk også lidt flere kulhydrater, end jeg gør nu. Jeg har været igennem low carb til striks LCHF og nu på en mere liberal LCHF. Det giver jeg et stykke tid, men måske ender jeg også med at indtage lidt flere kulhydrater, end jeg gør nu.
   Jeg har ikke læst bogen – men det burde jeg nok gøre.
   Bedste hilsner Kathe

   Like

 2. Jette siger:

  Hvis morgenmaden er 2-3 æg eller kød og grøntsager + fedtstof fra byttelisten, hvorfor må man så ikke putte fedtstoffet i teen? Jeg taber mig heller ikke på lchf… vil prøve at spise mindre fedt og flere gulerødder. Det har da virket før jeg kendte til lchf ; )

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Jette
   Jamen, du må da gerne komme dit fedtstof i teen. Står der nogen steder, at det må man ikke?
   Det lyder rigtig fornuftigt for dig at vende tilbage til det, der har virket en gang.
   Mange hilsner Kathe

   Like

 3. maj siger:

  Hej Kathe.
  Hvordan er det gået med dit vægttab siden du begyndte efter skele til Diana Kaisers mængder?
  Jeg har nemlig selv været på ret striks lchf siden 1/1 men ikke tabt mig et eneste gram. For ca to uger siden læste jeg så din anmeldelse af bogen. Skyndte mig at låne den på e-bib og læste den med stor nysgerrighed.
  Jeg kan se, at jeg er faldet i nogle af de samme fælder som du ;-).
  Men nu har jeg så rettet ind og fulgt Diana Kaisers model i ca to uger.
  Dog STADIG uden resultater på vægten. Og heller ikke på målebåndet. Øv.

  Tak for al den gode inspiration på bloggen. Om man taber sig eller ej, så er LCHF skønt :-).

  Maj

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Maj
   Der er desværre heller ikke sket noget med min vægt. Jeg har de samme ekstra 20 kg, som jeg jeg snart har haft i mere end 1 år. Jeg lever striks LCHF, men er ikke konsekvent med at veje og måle min mad. Jeg tror, at mie portioner er for store – og at jeg er en af dem, hvor fedtet bare sidder godt fast.
   Positivt er det, at jeg lige idg har fået svar på blodprøver hos min læge. Mine kolesteroltal er lige så flotte som for 2½ år siden, hvor jeg dels vejede 20 kg mindre og dels spiste almindelige low carb. Forventeligt ville de være blevet ringere pga min vægtøgning, men det er altså ikke sket.
   Så jeg tænker, at vi må fortsætte det gode liv med LCHF – og så kommer resultaterne til os på et tidspunkt.
   Tak for dine søde ord – og pøj pøj med vægttabet.

   Bedste hilsner Kathe

   PS Jeg eksperimenterer lidt med at øge mit protein og sænke fedtet lidt. Jeg spiste nemlig betydeligt flere proteiner dengang, jeg tabte mig

   Like

   • maj siger:

    Dejligt at tallene fortsat er flotte!
    Men det er underligt – og helt ærligt urimeligt – når vægten ikke rokker sig.
    Jeg vejer mine måltider af iflg Diana Kaisers angivelser og taster ind på lifesum, hvor jeg kan se, at mit kalorieindtag og energifordelingen er superfin. Men ingen vægttab.
    I samme tidsperiode har min søde mand smidt +10 kilo.
    Verden er urimelig :-D!!!! Nej spøg til side. Det er jo skønt at have fundet en kost man trives godt på :-).

    Like

 4. Birte siger:

  Hej Kathe. Jeg husker dig fra år tilbage på madlog, du var virkelig sej. Hvordan er det så gået med vægttab, er kuren til at følge og giver det resultat på vægten?

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Birte
   Det er en lidt længere historie, som jeg skal prøve at gøre kort. For 2½ siden brækkede jeg min ryg og lever nu med kroniske rygsmerter og nogle indskrænkninger.
   Jeg arbejder i fleksjob på mit gamle arbejde. Jeg har i de 2½ år taget knap 20 af de 50 tabte kilo på. Noget fordi jeg ikke længere kan træne så meget og noget pga trøstespisning.
   Jeg har spist mere eller mindre LCHF i 2 år nu, og bliver mere og mere “striks”.
   Jeg synes, det er nemt af få til at fungere i hverdagen, men jeg har jo også været uden sukker 5 år nu – så det har bare været en gradvis ændring.
   Har du kunne holde dit vægttab?
   Kh Kathe

   PS Hvis du kører striks LCHF (dvs under 20-30 g kulhydrat/ dagen, så giver det helt sikkert resultat på vægten)

   Like

   • Birte siger:

    Hej. Ærgerligt med din ryg, jeg husker du var meget flittig med motion tidligere. Nu har du så fået lavet en fantastisk blog, som jeg ofte er inde på.
    Jeg tabte i 2010 15 kg, burde have tabt 20. Jeg har taget de 5 på igen, så nu har jeg 10 genstridige kg, som jeg har meget svært ved at komme af med. Jeg er siden gået på efterløn, og får nu mere motion end jeg nogensinde har fået – bl.a. Spinning flere gange om ugen, men det er kosten der skal tages fat på.
    Så jeg vil prøve med LCHF de næste 4 uger. Det bliver lidt en “kold tyrker” mht. sukker. 4 uger må være passende mht at vurdere om livsstilen er noget for mig.

    Like

   • Kathe siger:

    Hej igen
    Det lyder som om, du har helt styr på det mht motionen. Jeg er spændt på, om du vil trives på LCHF – men håber det for dig.
    Bedste hilsner Kathe

    Like

 5. Kathrin siger:

  Altså når du skriver 150 g protein pr måltid, mener du vel 150 g kød/fisk af en art? For 150 g protein x 3 lyder som vanvittigt meget 😀 (I 100 g kylling er der jo “kun” omkring 27 g protein?)

  Like

 6. stellabm siger:

  Jeg kan i hvert fald også godt se, hvor jeg har udfordringerne! Mon ikke vi begge to kommer til at klare det nu, hvis vi kan lægge fløden i kaffen, vin til aftensmaden, lidt ekstra fedt osv. af os!

  Like

 7. Helene Meinild siger:

  Diana Kaisers nye bog fås for 178 på Saxo. Det er en fantastisk inspirerende bog og opskrifterne er baseret på almindelige supermarkeds fødevarer.

  Like

  • Kathe siger:

   Skulle der stå “gøres” og ikke “høres”?
   Jeg synes faktisk ikke den er så proteinfikseret. Men måske er det svært for mig at vurdere, da jeg har spist mange proteiner siden 2009.
   Du skal have 150 g/ måltid – men kan måske skrue lidt op for fedtet og lidt ned for proteinerne, hvis det passer bedre til mig.
   Mange hilsner Kathe

   Like

   • trine229 siger:

    Mmm… glæder mig bare til bogen kommer hjem!;) Syntes umiddelbart det høres ud af lidt lidt fedt… Protein ser ud til at stemme når jeg læste det som kød/æg i stedet for protein!:o
    (edit; en spisning som dette på en dag gav fordelingen 8/28/64 (uden at trække kostfibre fra, men det er kun grønsager + 1/2 ts tomatpure, så det er ikke så galt som det høres ud som;)) Så, lidt mindre end jeg er vandt til fedtmæssig, men hellere ikke såå ille.. Det er sq en værre videnskab de tal!:p

    Like

   • Kathe siger:

    Hejsa
    Ja det er rigtigt, at protein skal læses som kød eller fisk. Mht fedt, så tænker jeg, at mængderne er lidt mindre, fordi det er beregnet på at man skal tabe sig. Men du har helt ret i, at det er noget af en videnskab 🙂
    Mvh Kathe

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s