Knæk SUKKERTRANGEN – en boganmeldelse og en give away

9788756793728_175_20000

EDIT den 5/1 kl 20.00: Vinderen af vores give away blev Gitte 🙂

Vi har været så heldige at modtage 3 bøger fra Politikens Forlag til boganmeldelse – og de samme 3 bøger til give aways.

Stenalderkost – Palæo opskrifter af Thomas Rhode

LCHF – spis dig mæt og glad af Jane Faerber

Knæk SUKKERTRANGEN af Charlotte Hartvig

Denne anmeldelse handler om  “Knæk SUKKERTRANGEN” af Charlotte Hartvig. Bogen er udgivet på Politikens Forlag i 2010. Jeg har valgt at starte med denne, fordi jeg selv er meget afhængig af sukker og kender til Charlotte Hartvigs kostprinsipper. Derfor var jeg noget nysgerrig efter at læse bogen. Jeg stoppede med at spise sukker og begrænse mit indtag af andre simple kulhydrater i 2009, hvor jeg omlagde min kost og tabte mig 48 kg i samråd med diætist Sabrina Borregaard Jeppesen fra Charlotte Hartvigs klinik Immanuel. Jeg betegner mig selv som afhængig, fordi jeg, hvis jeg begynder at spise sukker, er ude af stand til at stoppe. Jeg bliver ved og ved. Det er som en alkoholiker, der ikke kan stoppe efter den første drink. Derfor har jeg erkendt, at hvis jeg skal bevare min vægt, skal jeg aldrig tilbage til mine gamle sukkervaner. Det skal ikke forstås sådan, at jeg aldrig falder i – for det gør jeg. Men jeg er meget bevidst om at begrænse skadens omfang. Jeg vender altid tilbage til min sukkerfri hverdag næste dag. Før min kostomlægning var det som regel et enkelt tilbagefald, der gjorde at jeg tog alle de tabte kilo på igen + lidt ekstra.  Bogen kommer med mange eksempler på historier fra det virkelige liv – hvor en del af os sikkert vil kunne nikke genkendende til historierne. Sådan havde jeg det ihvertfald.

Før billeder 2009 - vægt 115 kg

“Knæk SUKKERTRANGEN” består af 4. dele:

 1. Simpelt sukkerslip om konsekvenserne af sukkerafhængighed
 2. Når sukkeret ikke vil slippe (for de virkelige afhængige)
 3. Fremtiden
 4. Opskrifter på alskens gode sager uden sukker

Bogen giver en rigtig fin  forklaring på sukkerafhængighed – både den fysiologiske og den psykiske vinkel. Man bliver en del klogere på, hvorfor det er så svært at stoppe med at spise sukker og hvorfor man falder i gang på gang. Jeg følte mig så godt forstået, da jeg læste bogen. Dernæst kommer den med en brugbar guide til, hvordan man griber det an, både hvis man er et letrete tilfælde og hvis man er meget afhængig. Kort fortalt memer forfatteren, at hvis man er meget afhængig, bør man stoppe helt med at spise sukker – for altid.  Vejen ud af sukkertrangen er ifølge Charlotte Hartvig at spise efter low carb principperne. Altså ned med de simple kulhydrater (sukker, brød, mel, ris, pasta, kartofler), op med proteinerne og det umættede fedt. Hun fraråder brugen af mættet fedt (som f.eks. smør), men husk at bogen er fra 2010 – og der er kommet en del ny viden på området siden (læs evt ovre hos Madbanditten, som har skrevet rigtig meget om emnet).

Efter billeder dec 2010 - vægt 67 kg

Bogen foreslår “metadonslik” som en mulighed, hvis sukkertrangen bliver for stor. Det er sukkerfrit slik og chokolade. Det er en holdningssag, om man vil benytte sig af kunstige sødemidler. Charlotte Hartvig har ingen problemer med det og jeg er helt enig med hende. Jeg brugte det – og bruger det stadig (omend i mindre grad). Men spiser man efter LCHF principperne, er det kun de naturlige sukkererstatninger som Stevia og Sukrin, der er tilladt. Der er rigtig mange gode opskrifter på desserter og slik uden sukker. i bogen Her er dog brugt både mel og kunstige sødemidler (overvejende ISIS produkter), så man skal selv finde ud af erstatte disse med for eksempel mandelmel og Sukrin, som kun lige var kommet på markedet i 2010. Hvis man gerne vil sukkerafvænnes og ikke er striks LCHF, giver denne bog en rigtig god guide til, hvordan man slipper det. Jeg synes, man får rigtig meget for prisen, som er 150 kr – også selvom man er LCHF´er 🙂

 • Her er en PFD fil, hvor man kan læse en del af bogen.
 • Bogen koster 150 kr og kan bl.a. købes her

Give away slutter den 5/1 kl 20.00

En af jer kan vinde bogen “Knæk SUKKERTRANGEN” af Charlotte Hartvig. Konkurrencen foregår på vores Facebook side og du skal bare kommentere, like og dele den post, der handler om dette indslag. Vi trækker en vinder søndag den 5. januar kl 20.00. Vinderen offentliggøres på Facebook og hvis ikke vedkommende har meldt sig inden søndag den 12. januar kl 20.00, vil vi trække en ny vinder (og så fremdeles). Dette har vi valgt at gøre, fordi vi indimellem bruger en del tid på at opspore vindere af vores give aways 🙂

Dette indlæg er sponsoreret af Politikens Forlag

7 thoughts on “Knæk SUKKERTRANGEN – en boganmeldelse og en give away

 1. stellabm siger:

  Jeg bruger også jævnligt sammenligningen med sukker/afhængighed alkohol/alkoholiker, men der er desværre stadig mange, der har svært ved at forstå, at hvis man bare tager en ‘uskyldig’ småkage, så kan man ikke stoppe igen!

  Like

 2. Connie A siger:

  Godt nytår 😀 det ville være en super bog at vinde ☆ jeg er totalt sukkerafhængig..Ville meget gerne komme af med den ☆

  Like

 3. Anne-Beth siger:

  Lyder spændende – jeg vil gerne del men vente med at deltage i give-away til du kommer til Stenalderkost – Palæo opskrifter af Thomas Rhode. Den er jeg meget interesseret i at høre din mening om.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s