Tournedos og marineret filet af får

I foråret var vi på besøg hos Birgit, som ejer Allégaarden – et landbrug, slagteri og gårdbutik, der producerer og sælger kvalitetskød og leverer det til døren – og som er meget kendte for deres gode kyllinger. Vi fik forskellige udskæringer med hjem, bl.a. nogle kæmpe kalkunlår, som vi lavede til en lækker kalkunfrikassé samt en fårefllet og -mørbrad, som skulle serveres for familien denne dejlige fredag. Vi har ingen erfaring med fårekød overhovedet og var da også en smule skeptiske mht smagen (smager det nu af uld, eller…?). Jeg må nok sige, at vores skepsis var helt ubegrundet. Jeg tror ikke, jeg nogensinde før har fået kød, der dels var så mørt og dels havde så meget smag. Mørbraden smagte som oksekød, men havde mere kraft i sig end en oksemørbrad og den var så mør, at den “kunne tygges med øjenbrynene”. Filet´en havde en lækker smag af lammekød, men smagte selvfølgelig også en del af den kraftige marinade, som den havde ligget i. Også den var virkelig mør og lækker. Prisen på Birgits fårekød ligger lidt under prisen på oksekød – det er jo ikke så ringe endda :-).

Tournedos og marineret filet af får fra Allégaarden

Tournedos og marineret filet af får fra Allégaarden

Vi valgte at lave en klassisk tournedos med bacon af mørbraden og en marinering af filet´en. Som tilbehør serverede vi ovnbagte grøntsager (lidt som disse), en cremet udgave af den gode tomatsauce (dvs vi tilsatte en smule fløde til saucen) samt nogle lækre, hurtige low carb valnøddebrød (mere om dem en anden dag).

Tournedos af får – fremgangsmåde:

Du skal bruge 1 stk fåremørbrad (vejer ca 400 g), 1 pk bacon i skiver, lidt rapsolie, salt & peber. Tournedos er en elsket, gammel klassiker fra det franske køkken. Tournedos skæres altid af mørbraden. Lad kødet få stuetemperatur inden stegning, da det giver en bedre stegeskorpe med masser af smag. Skær den afpudsede mørbrad i 3-4cm tykke skiver (jeg fik 8 stk ud af den hele mørbrad). Der vikles en skive bacon omkring hver tournedos. Steg den rosa i en god rapsolie ved meget høj varme, så bevarer den saft og kraft. Jeg stegte dem ca 3 min på hver side. Krydr med salt og friskkværnet peber og lad bøfferne hvile under stanniol i 4-5 minutter, inden de serveres.

Således mærker du, om din bøf er stegt:

Det er meget svært at angive den nøjagtige stegetid tid en bøf af skært kød. Det afhænger bl.a. af bøffens tykkelse og hvor varm din pande er. Ligeledes er det meget individuelt, hvor rød man vil have bøffen. Jeg lærte for mange år siden et lille trick, som jeg altid bruger – og det virker hver gang. Du skal forestille dig, at musklen inde i hånden lige under tommelfingeren er din bøf.

Således mærker du, om din bøf er stegtSåledes mærker du, om din bøf er stegt

Rare (rød) bøf: Sæt din tommel og pegefinger sammen. Mærk på “blommen” med pegefingeren på den hånd, som ikke er i brug. Musklen er blød og giver lidt efter. Ligesom en bøf, der er rød. Medium: Sæt din tommel og langefinger sammen. Musklen er nu en smule mere fast, men giver stadig lidt efter. Well done (gennemstegt): Sæt din tommel og ringefinger sammen. Musklen føles nu meget fast og giver ikke efter, når du trykker på den.

Marineret fårefilet – fremgangsmåde:

Marineret filet af får fra Allégaarden

Marinade:

  • ½ dl hindbæreddike
  • ½ dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 2 ts sukrin
  • ½ ts salt
  • friskkværnet peber

Fileten lægges i marinaden i 3-4 timer (eller mere). Vendes nogle gange undervejs. Steges på en meget varm pande (egner sig også fint til grill) med rapsolie i ca 4 minutter på hver side (afhængig af, hvor rød man ønsker sin filet). Hviler under stanniol i ca 5 minutter, hvorefter den skæres ud i tynde skiver inden servering.

Fårekødet er sponsoreret, men vi står 100% inde for det skrevne og det er bestemt ikke sidste gang, vi har spist fårekød fra Allégaarden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s