Gastrik (karamelliseret æbleeddikesirup)

Gastrikken opdagede jeg sidste år til jul, hvor den virkelig højnede min rødkål og andesauce juleaften. Siden da har den været en fast bestanddel i mit køkken, når julemaden skal laves. Du kan roligt forberede din gastrik i god tid inden juleaften – den holder sig fint på glas (det foretrækker jeg) eller flaske i nogle uger.Gastrik-2Gastrikken indeholder smagstoner der er svære at tilføre enkeltvis til maden; bitterhed,tøjlet sødme fra karamelliseringen af sukkeret, og restsyre, frugtighed og friskhed fra eddiken. Når man står med en sauce der har fået hvad den kan trække, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, er et par spiseskefulde gastrik som regel det der skal til. 
Gastrik-3

Gastrik er af samme grund uhyre velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt. Du kan tilsmage saucer, supper og sammenkogte retter som netop nævnt. Men du kan også bruge gastrikken som sauce i sig selv, du kan glasere kød, fisk eller grøntsager med den og du kan bruge den som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter” (Kilde: clausmeyer.dk)

PS Gastrik kan købes færdig – men til en noget anden pris end, hvis du laver den selv 🙂

Gastrik

Ingredienser

  • 150 g sukker
  • 3 dl æblecidereddike

Fremgangsmåde

  • Smelt sukkeret til en mørk karamel i en tykbundet gryde (pas på, at det ikke branker).
  • Hæld eddiken på og kog igennem til karamellen er opløst. Pas godt på, da det meget varme sukker og den kolde eddike kan få gastrikken til at sprøjte voldsomt.
  • Kog din sirup godt igennem UDEN låg, indtil den har konsistens som sirup. Det tager 20 – 30 minutter.
  • Jo længere, det koger – jo tykkere sirup (fordi vandet fordamper). Jeg synes ikke, den skal være for tyk, da den så er mere vanskelig at arbejde med (og obs, at den bliver tykkere efter afkøling).
  • Hældes på glas og opbevares i køleskabet.

 

2 thoughts on “Gastrik (karamelliseret æbleeddikesirup)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s