Bytteliste fra liberal til striks LCHF

Synes du, at det er lidt svært at finde ud af, om du skal spise liberal, normal eller striks LCHF ? Hvis du ønsker et større spillerum i din LCHF livsstil og måske ikke har behov for at tabe dig, vil den liberale LCHF sikkert passe dig godt.

Hvis du derimod ønsker at komme i ketose og få gang i et vægttab, ja så skal du altså holde lidt øje med både kulhydraterne og fedtet. Ned med kulhydraterne og op med fedtet. Dit proteinindtag skal være moderat (ca 1 g/ kg kropsvægt). Denne tallerkenmodel viser, hvordan en “striks LCHF tallerken” ser ud.

LCHF Tallerkenmodel

(Kilde: Madudenkemi.dk)

Definitioner på striks, normal og liberal LCHF:

 • Striks LCHF (< 20 g kulhydrat eller < 10E %/ dag)
 • Normal LCHF (20 – 50 g kulhydrat/ dag)
 • Liberal LCHF (50 – 100 g kulhydrat/ dag)    Kilde: “LCHF ÅRET RUNDT” af Jane Faerber.

Det kan føles meget restriktivt for mange at spise efter den strikse version. Jeg bruger den selv, når jeg gerne vil tabe nogle kilo – og ellers lever jeg mere liberalt. Men der er jo heller ikke noget i vejen med at skifte mellem de 2 versioner af LCHF.

Nedenstående bytteliste viser dig, der gerne vil følge den strikse LCHF, hvorledes du kan erstatte de mere liberale føde emner med en udgave, som indeholder færre kulhydrater. Byttelisten i original udgave, som jeg har ladet mig inspirere mig af,  kan du  finde i Jane Faerbers (aka Madbanditten) nye kogebog “LCHF ÅRET RUNDT“.

Broccolifritter-6

Bytteliste LIBERAL ⇒ STRIKS LCHF

⇒ betyder: “erstattes med”

Vigtigt at have i det strikse LCHF køkken:

Jeg prioriterer det gode fedt MEGET højt, fordi jeg spiser relativt meget af det hver dag. Det kan synes lidt dyrt, men til gengæld bruger jeg ikke penge på kager, slik og junkfood. Så jeg tænker, at det går lige op. De vigtigste ingredienser i mit køkken i forhold til at kunne spise striks LCHF er:

 • Grøntsager med < 5 g kulhydrat/ 100 g (se evt. vores Kulhydrattabel)
 • Æg
 • Mayonnaise lavet på rapsolie eller hjemmelavet
 • Økosmør – evt ghee
 • Kokosolie med eller uden smag
 • Oste i alle afskygninger – bare kulhydratindhold < 1 g/ 100 g
 • Pofiber (uundværligt til brød)
 • Friske krydderurter samt noget ordentlig kød og fisk

Bulletproof Coffee (BPC)-3

8 thoughts on “Bytteliste fra liberal til striks LCHF

 1. Lene siger:

  Hej Kathe, tusind tak for dine kommentarer og link, som jeg godt kan bruge. Og kan godt se, at jeg har fået for meget fedt. Men nu vil jeg så høre, om man må samle sammen – ment sådan at hvis jeg f.eks. spiser fedtfri morgenmad og fedtfri frokost, så har jeg f.eks. sammenlagt 3 dl fløde at kunne bruge til aften, og/eller i kaffen ? Mvh/Lene

  Like

 2. Lene siger:

  Hej Kathe,
  Tak for svar – vil forsøge mig med æggemælk. Synes jeg har været meget standhaftig i 2 uger nu med striks lchf, men taber mig ikke. Kan det være pga for meget fløde – både i kaffen og i madlavningen ? har også spist en del ost.
  Vil mene at mit grøntsags-indtag er ok. spiser næsten udelukkende spidskål/broccoli/blomkål/tomater/agurk/squash/champignon. Og vil tro at jeg holder mig til de anbefalede mængder.
  Min morgenmad består af 1 æg – og ikke andet. det har jeg kunnet klare mig på både nu og tidligere, da jeg ikke var på diæt. Bør jeg med lchf spise mere morgenmad ?

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Lene
   Det lyder som om, du har fint styr på det. Mht morgenmad, så er det forskelligt, om man er til det eller ej.
   Man skal generelt passe på med fedt, hvis man gerne vil tabe sig. Det kan hurtigt løbe op. Det anbefales, at du spiser 2 sp fedt eller 1 dl sauce/ fløde/ ost pr måltid.
   Læs evt mit indlæg og at tabe sig med LCHF:
   https://ravfood.com/slank/
   Rigtig meget held og lykke med projektet.
   Bedste hilsner Kathe

   Like

 3. Mette siger:

  Hejsa
  Jeg har lige et par spørgsmål til ovenstående 🙂 Jeg er også i gang med at tabe mig på LCHF, og jeg undrer mig over hvorfor du har skrevet at creme fraiche skal erstattes med mayo, og at flødesauce skal skiftes ud med smørsauce. Hvad er grunden til, at det er bedre?
  Tak for en god blog med mange dejlige opskrifter 🙂

  Vh. Mette

  Like

  • Kathe siger:

   Hej Mette

   Byttelisten har jeg lavet til dem, der ønsker at gå fra liberal til striks LCHF. Når du spiser striks LCHF handler det om, at få færrest mulige kulhydrater, så du kommer i og holder en ketose.
   Derfor vælger man mayo i stedet for creme fraiche, da mayo har mere fedt og færre kulhydrater. Det samme med smørsauce i stedet for flødesauce.
   Hvis du vil spise liberal LCHF, er det fint med creme fraiche og flødesauce. Du vælger simpelthen, om du vil spise meget få kulhydrater og mere fedt eller lidt flere kulhydrater og knap så meget fedt.
   Jeg håber, at det giver mening.

   Mvh Kathe

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s