Omregningstabel for nøddemel og fiberprodukter

I de fleste typer LCHF og low carb bagværk bruger du enten ren fiber eller en blanding af fiber og  nøddemel. Fiberprodukterne suger noget mere væske end nøddemel, så derfor bruger du en mindre mængde fiber.

Husk derfor altid at lade dejen trække i 5-10 minutter,inden du laver dit bagværk. På denne måde kan du nemlig bedre vurdere fastheden af din dej. Den må endelig ikke blive for tør. Hvis den virker for tør efter trækketiden, kan du ælte lidt mere vand ind i dejen.

Brug fugtige hænder, hvis du skal forme dit bagværk. Det gør arbejdet noget lettere.

Du kan ikke lave gærdeje af nøddemel og fiberprodukter alene, da en gærdej skal indeholde gluten for at kunne hæve. Dvs at vi altid bruger bagepulver som hævemiddel, når vi bager med nøddemel og fiberprodukter

Husk at alle mål i omregningstabellen er ca mål – så brug din egen fornemmelse for, hvornår din dej har en passende konsistens.

Omregningstabel for nøddemel og fiberprodukter

1 dl = 55 g almindeligt hvedemel ( 3,7 g fibre/ 100 g) =

1/2 dl = 30 g affedtet nøddemel ( 20 g fibre/ 100 g)=

 2 spsk = 25 g Kokosfiber ( 41 g fibre/ 100 g) =

½ dl = 2½ spsk = 10 g Pofiber (70 g fibre/ 100 g) =

1 spsk  = 12 g  fiber HUSK = den gule HUSK ( 85 g fibre/ 100 g) =

 2 spsk = 12 g grøn HUSK = Psylliumfrøskaller (85 g fibre/ 100 g)

Her er, hvad Sukrin skriver om brug af mandelmel:

Alle steder, hvor du bruger mel, kan du også bruge Mandelmel. Mandelmel opfører sig lidt anderledes end hvedemel, fordi det er fri for gluten. Gluten gør det muligt for gærbrødet at hæve, fordi gluten danner et netværk af små vægge, der holder luft og vanddamp indespærret i dejen. Gluten fungerer også som et bindemiddel i dejen og gør den lettere at arbejde med. I gærbrød kan du erstatte op til 20 procent af hvedemelet med Mandelmel, og du bør da øge væskemængden med ca. 10 %.

I andet bagværk kan du erstatte op til 100 % af hvedemelet med Mandelmel, men fordi mandelmelet har et så højt fiberindhold, vil det suge mere væske – op til dobbelt så meget som almindeligt mel. Du bør derfor reducere mængden af Mandelmel til 50-55 % af den oprindelige mængde hvedemel eller øge væskemængden i opskriften. Vær opmærksom på, at bagværk med 100 procent Mandelmel vil hænge dårligere sammen end bagværk med hvedemel. Et tip er at tilsætte et bindemiddel som FiberHusk eller johannesbrødkernemel – eller blive dygtig til at lave franske Macrons!

Kilde: http://sukrin.com/dk/mandelmel/baking/

43 thoughts on “Omregningstabel for nøddemel og fiberprodukter

  1. ninsemuz siger:

    Hej
    Jeg har lidt svært ved at gennemskue tabellen.
    En opskrift herinde, på nanbrød, indeholder 4 g pofiber. Jeg har husk, og vil anvende dette isf.
    Hvor meget husk? Pft Nina

    Like

  2. Camilla siger:

    Hvis jeg skal erstatte 2 spsk grøn husk med pofiber, skal jeg så bruge 2,5 spsk pofiber, eller hvordan skal omregningstabellen forståes? 🙂

    Like

  3. Vibeke siger:

    Hej Kathe,
    Hvad med sesam mel, hvordan fungerer det i forhold til hvedemel..?? – kan man bruge det, og skal det være fedtreduceret eller ikke fedtreduceret..??
    Jeg har en god opskrift på knækbrød jeg gerne vil prøve at lave om 🙂
    God dag fra Vibeke

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Vibeke
      Jeg tænker, at du mener affedtet eller fedtreduceret sesammel? Hvis ja, så går det under kategorien affedtet nøddemel.
      Det er vigtigt at skelne mellem affedtet/ fedtreduceret eller ikke. Det nøddemel, som ikke er affedtet er i virkeligheden bare nøddekerner med eller uden skal, som er malet til mel. Når du bruger det, så giver det betydelig mere fedt til dejen end det affedtede. Giver det mening?
      Mange hilsner Kathe

      Like

      • Vibeke siger:

        Jep, det er det jeg mener, og skrev 🙂

        Jeg har været på LCHF i et år nu, og har aldrig helt forstået idéen med at man affedter en mel, kan du forklare hvorfor man gør det..??

        Jeg har en masse mandelmel, der er affedtet (fedtreduceret), smager det lige så meget af mandler som almindeligt mandelmel..??

        Min opskrift på knækbrød er med 3 dl mel (og en masser kerner), her vil jeg kunne ombytte melet med 1½ dl fedtreduceret sesam eller mandel mel, ikk..??

        Ved du (det ved du jo nok 😉 ) om man kan bruge fedtreduceret mel til at panere i..?? – jeg er IKKE vild med at panere i sesam kerner 😉

        Tak for din hjælp 🙂 – og god dag..

        Like

      • Kathe siger:

        Hejsa
        Jeg tænker, at man affedter melet for at få noget, der minder om almindeligt med, men som ikke indeholder gluten og en masse kulhydrater.
        Mandelmel smager en smule af mandler, men er efter min mening det mest neutrale nøddemel.
        Til panering foretrækker jeg pofiber, da de fleste typer nøddemel er lidt søde. Indimellem bruger jeg en blanding af parmesan og mandelmel (ikke affedtet).
        Mht din knækbrødsopskrift tør jeg ikke komme med et bud. Normalt bruger man ikke mel i LCHF knækbrød. Jeg har f.eks. disse to opskrifter uden mel: https://ravfood.com/2015/07/25/opskrift-lckf-glutenfri-sesamkiks-sesamknaekbroed/ og https://ravfood.com/2015/06/09/chiaknaekbrod/.
        Held og lykke med det.
        Mvh Kathe

        Like

    • Kathe siger:

      Hej Ketty
      Det vil jeg tro, at du godt kan gøre. Dog er fiberindholdet ikke helt ens – dvs at de ikke opsuger væske på samme måde. Så gå lidt forsigtigt frem.
      Mvh Kathe

      Like

  4. Louise Petersen siger:

    Nu har jeg læst på en del hjemmesider inkl. funktionel mad’s. Af dem fremgår at 1 dl hvedemel = 1/2-2/3 dl fedtreduceret mandelmel og den ikke kan erstattes lige over 1-1 som du skriver da der er langt flere fibre i. Er du sikker på at der ikke skal stå almindeligt mandelmel i din tabel ?? Har også prøvet at bage med den og der kan jeg desværre heller ikke få din omregning til at passe.

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Louise

      Jeg har selv fundet oplysningerne hos bl.a. LCHF butikken – og har ikke afprøvet alle målene.
      Generelt når jeg bager med nøddemel, så tilsætter jeg melet lidt efter lidt – lader dejen stå i et par minutter – og vurderer så, om der skal mere mel i.
      Hvis du selv har nogle “sikre” ombytningsmål, må du meget gerne sende dem. Så vil jeg tilføje dem i indlægget.

      Bedste hilsner
      Kathe

      Like

  5. Rikke Knudsen siger:

    Super brugbart” jeg har længe ledt efter sådan en tabel. Jeg er godt nok forundret over, at 25 gr kokosfiber svarer til 60 gr fedtreduceret mandelmel, da jeg ofte finder opskrifter, hvor der står at man kan bruge begge slags i samme mængde til f.eks en kage. Så vil lige være helt sikker på at den er og nok?

    Super blog forøvrigt.

    Like

    • Kathe siger:

      Hej Rikke
      Fiber suger betydeligt mere væske end mel, så den skulle gerne være god nok. Jeg anbefaler altid, at man prøver sig frem – dvs lader dejen stå i 5-10 minutter for at den kan trække væske. Så kan du nemmere vurdere, om den er tilpas.
      Mvh Kathe

      Like

  6. Mette Neland siger:

    Jeg er vandt til at bage med alle slags mel, og helst uden opskrift. Jeg elsker brød, men kan ikke tabe mig hvis jeg spiser kulhydrater. Findes der nogle regler for hvordan man erstatter kulhydrat heldige melsorter med de forskellige fibre nævnt ovenfor?
    Mvh Mette

    Like

    • Kathe siger:

      Hej
      Det er svært at give et entydigt svar. Det kommer nemlig an på, hvad du skal bruge dit mel til.
      Jeg synes, at mandelmel fungerer næsten som hvedemel. Og det er super godt til kagedej, hvor du bruger bagepulver. Det har bare ingen gluten, så du kan ikke bruge det til gærdej, da det så ikke hæver.

      Jeg bruger ikke nøddemel typerne særlig ofte men det er fordi jeg ikke bager så meget kage. Jeg kan nemlig heller ikke tabe mig, når jeg spiser kage og brød – heller ikke selvom det er LCHF.

      Pofiber bruger jeg ofte til at jævne saucer og gratin med, da det binder væsken super godt. Jeg kan rigtig godt lide Pofiber, fordi det er smagsneutralt.
      HUSK bruger jeg ikke så ofte – men det er lidt en smagssag.

      Så det er svært at sige og hvis der findes regler, så kender jeg dem desværre ikke.

      Mvh Kathe

      Like

    • Kathe siger:

      Hej Stine
      Jeg vil tro, at du kan erstatte det 1:1. Jeg vil foreslå, at du holder ca ½ dl tilbage og lader dejen trække i ca 15 minutter, efter at du har rørt den sammen. Så kan du nemmere vurdere, om du skal komme alt mandelmelet i.
      Mvh Kathe

      Like

    • Kathe siger:

      Det var så lidt. Jeg bruger efterhånden sjældent HUsk og slet ikke den grønne. Hvis du bruger det og vil komme med nogle mål – så skal jeg gerne tilføje dem.
      Mange hilsner Kathe

      Like

Skriv en kommentar